"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görme engelliler için umut ışığı

20 Temmuz 2015, Pazartesi 10:28
ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, göz içindeki dokular tedavi edilerek görme yolları bağlantılarının yeniden canlandırılması ve gözün tekrar görmesi sağlanabilir.

Voice of America (Amerika'nın Sesi)'nin haberine göre, Pennsylvania Üniversitesi’nden göz doktoru Jean Bennet, görme engellilerin tekrar görmesine vesile olabilecek yeni bir gen tedavisi kullandı. Bilim insanları, yaptıkları araştırmada insan beyninin ilerlemiş yaşlarda bile yeni bağlantılar oluşturma yeteneğiyle donatıldığını kanıtladıklarını iddia ediyor. 

Doktor Bennet, hayvanlarda ve insanlarda gen terapisi araştırması yapan ilk bilim insanlarından biri. Araştırma, 'Leber’s congenital amaurosis' (Leber’in ırsi kısmi körlüğü - LCA) denen ve göz retinasında bir genetik hastalığa neden olan bir geni hedef aldı. LCA körlük nedeninin, havuçta yaygın olarak bulunan A vitaminini 11-cis retinal’e çevirmede yardımcı olan tek bir genin kötü kopyasının olduğu biliniyor. Gözün arkasında bulunan ve ışığa duyarlı bir doku olan 11-cis retinal olmadan, retina beyne algıladığı ışığı gönderemiyor. 

Bennet’in görevi, LCA hastalarında görmeyen gözün retina hücrelerinde çalışmayan geni “çalışan” bir kopyasıyla değiştirmek. Kendilerinin bir bakıma harika bir yaratılış örneği olan ve yüzlerce işlevi görecek şekilde tasarlanan insan DNA’sı üzerinde oyun oynadığını söyleyen Bennet, “çalışan” gen kopyasını, kendi oluşturdukları bir virüsle hastalıklı hücreye taşıdıklarını kaydediyor. Hastalar, bir ay sonra tedavinin faydalarını görmeye başlamış. 

Araştırma sonuçları, Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı. Uzmanlar, araştırmayı “gen terapisi ve göz üzerine büyük bir atılım” olarak niteliyor.

Okunma Sayısı: 2430
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı