"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu yazılım, terör saldırılarını engelleyecek!

30 Aralık 2015, Çarşamba 14:23
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlık ile doktora öğrencisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı öğretim görevlisi Ayşen Ölmez'in doktora projesi kapsamında, silahlı ya da bombalı terör saldırılarını önlenmesinde kullanılabilecek bir yazılım geliştirildi.

SÜ'den yapılan yazılı açıklamada, projeyle termal kameradan alınan görüntülerin önce bir yazılıma aktarıldığı ifade edilen açıklamada, yazılım yardımıyla, topluluk içinde olsalar bile şüphelilerin üzerilerinde taşıdıkları bomba, silah ya da benzeri cisimlerin yüzde 90 oranında belirlenebildiği bildirildi.

"Masum hayatları kurtaracak bir proje"

Prof. Dr. Karlık, Türkiye'de son 2 yılda intihar bombacılarının Hatay, Şanlıurfa ve Ankara'da eylemler gerçekleştirdiğini hatırlattı.

MOBESE kameralarıyla şüpheli şahısların üzerilerindeki patlayıcı cisimleri belirlemenin zor olduğuna dikkati çeken Karlık, şunları ifade etti:

"Şahıs, üzerindeki bombayı topluluk içinde patlatmak ister. Kalabalık alanlarda, miting alanına girerken, aramadan geçerken veya metro giriş istasyonlarında termal kamera bulundurulursa, geliştirdiğimiz akıllı sistem, 'tehdit var mı, yok mu?' anında bildiriyor. Güvenlik ekipleri, anında o şahsı kenara çekip, eylem gerçekleşmeden müdahalede bulunabilecek. Anlık müdahale, birçok insanın hayatını kurtaracak."

Karlık, projenin Konya Emniyet Müdürlüğünde test çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak, "Emniyet Genel Müdürlüğünde de yazılımı uzmanlarla birlikte daha gelişmiş kameralarla test edeceğiz. Zira, sensör ne kadar kaliteli olursa, alınan bilgi de o kadar doğru olur. Sensör teknolojisinin gelişmesi bizim çalışmalarımıza yardımcı olur. O bakımdan orada tekrar denemesini yapacağız. Başarıda yüzde 90'ın üzerini bulduk. Bu oranı 98'lere, 99'lara çıkarmayı umut ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Öğretim Görevlisi Ayşen Ölmez de 3 yıl önce başladıkları proje ile terör nedeniyle çok sayıda ölüme ve maddi hasara yol açan saldırıların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Planlanan sistem sayesinde, şüpheli paket durumlarının daha hızlı, hasarsız ve paniğe yol açmadan çözüme kavuşturulacağına işaret eden Ölmez, sistemle terör içerikli olayların başarıyla tespit edilmesinin saldırıyı planlayanlar üzerinde de caydırıcı etkiye sahip olacağına vurgu yaptı.  

"Geliştirdiğimiz yazılım, yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır"

Ayşen Ölmez, termal kameraları, karanlık, sisli, dumanlı ve çıplak gözle görülemeyen yerlerde de algılama yapabildikleri için özelikle tercih ettiklerine değinerek, şunlara işaret etti:

"Kameradan aldığımız görüntüleri işlemek için sayısal hale getiriyoruz. Sayısal hale getirilen görüntüleri de excel dokümanına aktarıyoruz. Excel dokümanındaki sayısal verileri, geliştirdiğimiz hibrid yapay sinir ağları algoritması ile analiz ederek, anında ortamda gizlenmiş silah veya bomba olduğunu tespit edebiliyoruz. İşlenen veriler hareketli kamera görüntüleri de sabit fotoğraf da olabilir. Elimizdeki görsel dokümanda (monitörde), 'herhangi tehdit içeren unsur var mı, yok mu' tespitini gerçekleştiriyoruz. Bu bomba da silah da olabilir. Geliştirdiğimiz yazılım, yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır."

AA

Okunma Sayısı: 1204
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı