Yunanistan'ın Trikala (Tırhala) şehrinde Avrupa'nın ilk şoförsüz minibüsleri deneme sürüşlerinin ardından hizmet vermeye başladı.
Büyük küçük herkesin dikkatini çeken 6 minibüs, yaklaşık 3 kilometrelik güzergah boyunca 12 durakta vatandaşa hizmet veriyor.
Avrupa Birliği (AB) tarafından araştırma ve teknolojik kalkınma programı çerçevesinde 2012'de başlayan bir program çerçevesinde üretilen şoförsüz otobüsler, 2014 - 2016 yılları arasında 5 Avrupa şehrinde altı ay süreyle hizmet verecek.
Şoförsüz minibüsler, Avrupa'da ilk defa Yunanistan'ın Teselya bölgesi şehri Trikala'da 11 Eylül'de deneme sürüşlerine başladı. Bu ayın başından itibaren ise vatandaşların kullanımına sunuldu.
Trikala belediyesi tarafından desteklenen program, aylar süren güzergah belirleme ve vatandaşların bilgilendirilmesinin ardından deneme sürüşlerine başladı. Vatandaşların güzergah boyunca otomobillerini park etmemeleri istendi. Birkaç gün önce de yolcuların kullanmaya başladığı minibüsler, şehrin en işlek caddelerinde hizmet veriyor. Elektrikle çalışan çevre dostu minibüsler, GPS sistemi, engel tanıyan lazer ve bilgisayar yardımıyla hareket ediyor. Minibüsler vatandaşların şaşkın bakışları arasında yol alıyor. Kimi meraklı vatandaş deneme amaçlı minibüsleri kullanırken diğer bazıları ise fotoğraflıyor.
3 KİLOMETRELİK GÜZERGAH
Osman Şah (Kara Osman Paşa) tarafından 16. yüzyılın başlarında Mimar Sinan'a yaptırılan Trikala'daki Kurşunlu Cami durağının da bulunduğu minibüsleri vatandaşlar Pazartesi günü hariç haftanın diğer günlerinde kullanabiliyor. Mavi hatta 2,34 kilometre güzergahta 9 durak ile hizmet veriyor. 15 yolcu kapasitesine sahip minibüsler 20 kilometre hız yapabiliyor. Kırmızı hattın uzunluğu ise yarım kilometre ve 3 duraktan oluşuyor.
5 AVRUPA ŞEHRİNDE KULLANILIYOR
Avrupa'da 12 pilot şehir yarışmasında finale kalan Oristano (İtalya), Vantaa (Finlandiya), Trikala (Yunanistan), Sophia Antipolis (Fransa), San Sebastian (İspanya) olmak üzere 5 şehir arasından Yunanistan'ın Trikala şehri, en çok oyu alarak pilot uygulamasına ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. Trikala ile kullanılmaya başlayan şoförsüz minibüsler, diğer 4 Avrupa şehrinde de 6 ay boyunca kampüsler ve fuar alanlarında yolcu taşıyacak.
CityMobil2 adı verilen program çerçevesinde şoförlerin yerini bilgisayarlar alıyor. Minibüslerin toplu taşıma araçları ile birlikte destek amaçlı sistemin entegre edilmesi amaçlanıyor.
18 MİLYONLUK BÜTÇE AYRILDI
Eylül 2012 - Eylül 2016 dönemini kapsayan programa Avrupa genelinden 45 kurum ve kuruluş destek veriyor. Programın toplam bütçesi yaklaşık 18 milyon Euro (9 milyon 500 bin AB desteği). Programa Yamaha, Robosoft, 2GetThere, Induct ve Movemile olmak üzere 5 üretici şirket katkı sunuyor. Şoförsüz minibüsler, seçilen 5 şehrin belli güzergahlarında hizmet veriyor.