"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yaşama biçimiyle anlatmak sözden daha etkilidir

Ali FERŞADOĞLU
31 Mart 2025, Pazartesi
Temel balık lokantasına girer. Gelen balığın bayat olduğunu anlar. Garsona: "Balık taze midur?"

 

Garson: "Tabiî, bugün çıktı..." Temel, balığa dikkatle bakar, dinler gibi yapar, bir şeyler söyler. Garson: "Ne yapıyorsun?" "Balık ile konuşuyurum!" "Peki, ne konuştunuz?"

"Ona dedum ki, üç gün önce çapulalarımı denize düşürdüm; onları gördün mi? Bana, ‘Ben ne bileyim, dedi, denizden çıkalı bir haftayı geçti!” 

Bu fıkradan alınacak ders şudur: Bir mümin inancını dosdoğru, ilim, nezaket, nezahetle ve bilhassa yaşayarak anlatmalı. Zira, “Lisan-ı hal, lisan-ı kalden daha kuvvetli ve tesirli.”1 

Bir araştırmaya göre muhataplarımızı iknada söz yüzde 7, hareket yüzde 38 ve geri kalan yüzde 55’i ise tamamen görüntüye bağlı. Yani, lisan-ı kal yüzde 7, lisan-ı hal yüzde 93! Hal dili, beden dili, yâni yaşamak, sözden daha etkilidir. Başkalarına güzel örnek olmak, onların kurtuluşuna vesile olmak, tebliğ ve irşadın en önemli unsurudur. 

“Nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.”2 Öyle ise, kendimizden başlamalıyız. Çünkü, "Kur’ân ayna ister, vekil istemez.”3 Yani, yaşayarak yansıtmak! 

“Eğer biz ahlâk-ı İslamiyenin ve hakaik-ı îmaniyenin kemalatını ef’alimizle izhar etsek, sair dinlerin tabîleri elbette cemaatlerle İslâmiyete girecekler; belki küré-i arzın bazı kıt’aları ve devletleri de İslamiyete dehalet edecekler.”4 

Ayrıca unutmayalım, "Kur’ân ayna ister, vekil istemez.”5 Eğer anlattıklarımızı yaşamazsak, başta ikna psikolojisinin etkisini kaybettik demektir. Muhatabımız, “Kendini ikna edememişsin, beni mi ikna edeceksin!?” diye düşünür ve kaçar. Tebliğ ve irşadda bir diğer önemli nokta:

Herşeyi olduğu gibi anlatmalı; mübalağa etmemeli. Zira, “Mübalağa ihtilalcidir”6 Muhatabı, zor veya eski zaman köşelerine çekerek anlatılırsa “Bu zamanda böyle yapmak ve yaşamak mümkün mü?” diye itiraz eder. Herşeyin kıymetine kanaat etmek ve mücazefe (aldatma ve cerbeze hakkı örtme) ve tecavüz etmemektir. Zira, mücazefe, kudrete iftiradır.”7 

Dipnotlar:

1-Şuâlar, s. 273.; 2-Sözler, s. 243.; 3-Age., s. 645.; 4-Tarihçe-i Hayat, s. 80.; 5-Sözler, s. 645.; 6-Muhâkemât, s. 78.; 7-Age., s. 28.

Okunma Sayısı: 1315
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Selim

    31.3.2025 14:21:11

    Evet önemli kurallar. Sosyal alanda çevre yapmak isteyenler, tutunmak isteyenler bu kurallara dikkat etmeli. Organik ve sağlam ilerleme böyle olabilir.

  • Hüseyin İlhan

    31.3.2025 09:27:34

    Evet,yüce rabbimiz ayetleri ile bizlere'dosdoğru olun,emrediyor. Dosdoğru olmak ,imtihanı kazanmanında ana başlıklarından biridir. Hz.EBUBEKİR RA.En büyük şanı dosdoğru olması deeğil mi. Yine A.Kadir Geylani hazretlerinin ilim için yola çıktığı kervanı soyan haramilere sarfettiği dosdoğru söz ve bu sözden sonra iman eden haramileri biliyoruz. Aziz üstadımızın esaret altında iken Rus genaralin esirleri ziyaretinde ayağa kalkmayarak gösterdiği islam alimi vakarının o generalin önceki kararını dahi erittiği,dosdoğru olma hali değil midir. Ebeveynler olarak evlatlarımızın doğru sözleri mi bizi mutlu eder,yoksa gerçek dışı sözlerimi. Hayatın her anında dosdoğru olanlara selam olsun.

  • [email protected]

    31.3.2025 07:36:02

    Çok güzel bir yazı olmuş Emeğinize sağlık Sağlıklı ve bereketli haftalar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı