"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İdrar kaçırmanın tedavisi var!

06 Ağustos 2015, Perşembe 12:06
Herkesin gizli saklı yaşadığı ve utandıran bir hastalık olan idrar kaçırmanın yaş ve cinsiyet ayrımı yok. Birçok kişide görülebilen bu rahatsızlık özellikle kadınlarda doğum sonrasında ortaya çıkabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, idrar kaçırmanın doğum sırasında vajinada meydana gelen rahatsızlıklardan olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabileceğini söylüyor. Güçer, “İdrar kaçırma probleminin tipine göre risk gurupları değişmektedir. Aşırı aktif mesane problemi olan hastalar için belirli bir grup tarif etmek zordur. Aşırı aktif mesane sadece kadınların değil aynı zamanda erkeklerin de bir problemi olabilmektedir ve sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır” diyor. 

Gülerken, öksürürken, hapşırırken, egzersiz yaparken, yürürken hatta otururken veya ağır bir eşya kaldırırken idrar kaçırma problemi ortaya çıkabiliyor. Günlük yaşamda istemsiz ve aniden ortaya çıkan idrar kaçırma problemi cinsiyet ayırt etmeksizin birçok kişide görülebiliyor. Böyle durumlar ortaya çıktığı anda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, idrar kaçırma probleminin nedenlerini ve çözümlerini anlatıyor. 

İlerleyen yaşla beraber görülme sıklığı artıyor 

Güçer, “Yaşlandıkça idrar kaçırma dendiğinde farklı tiplerde idrar kaçırma ortaya çıkabiliyor. Bu değişik idrar kaçırma tipleri aynı kişide bir arada görülerek durumu daha karışık hale getirebiliyor. Stres inkontinans, sıkışınca idrar kaçırma ve aşırı aktif mesaneli hastalar olarak bu tipleri ayırabiliriz” diyor. Güçer, yaşlanmaya bağlı olarak görülen farklı tiplerdeki idrar kaçırmayı aşağıdaki gibi sıralıyor;

  • Stres İnkontinans; gülerken, öksürürken, ağır bir eşya kaldırırken günlük yaşamda ortaya çıkıyor. Bu tip idrar kaçırmalar zorlu normal doğum yaşayan genç kadınlarda olabildiği gibi menopoz sonrasında vajenin canlılığını sağlayan östrojen hormonun çekilmesine bağlı rahim veya vajen sarkması olan kadınlarda görülüyor.
  • Sıkışınca İdrar Kaçırma; daha çok nöro-musküler alt yapısı olan bir idrar kaçırma tipidir ve kişi gün içerisinde çok sık idrara çıkmasa bile tuvalete gitme ihtiyacı olduğunda, tuvalete giden kadar idrarını kaçırmaktadır. 
  • Aşırı Aktif Mesaneli Hastalar; aslında bu hastaların önde gelen problemi çok sık idrara çıkmaktır ancak bazılarında sıkışınca idrar kaçırma da olmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Hafif yaşanan rahatsızlıkların egzersiz ile beraber ortadan kalkabileceğini dile getiren Güçer, orta ve ileri idrar kaçırma rahatsızlıklarında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Güçer, “Cerrahi tedavi tekniklerinde son yıllarda yaşanan ilerlemeler ile stres inkontinans yaşayan hastada sadece idrar kaçırma görülüyorsa yani idrar kaçırmaya eşlik eden vajen ve rahim sarkması yoksa 15-20 dakika süren bir ameliyat ile tedavi tamamlanmaktadır. Gerek aşırı aktif mesane problemi gerekse sıkışınca idrar kaçırma problemi olan hastalarda ilk yapılacak olan şey, basit bir idrar yolu enfeksiyonunu ekarte etmektir. Daha sonra kişiye hayat stili, tükettiği sıvı çeşidi, miktarı hakkında alması gereken önlemler öğretilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı hastalarımıza, mesane jimnastiği, Kegel egzersizleri, biofeedback tedavileri, pelvis tabanı kaslarının elektriksel stimulasyonu tedavisi denenebilir. Son olarak, ilaç tedavisine geçilebilir” diyor.

Haber Merkezi

Etiketler: idrar kaçırma
Okunma Sayısı: 2107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı