Yıllar süren araştırmalar, soğuk algınlığının ana nedeninin az uyumak olduğunu gösterdi. Yeterli uyku çekmeyen insanlarda hastalık riski 4 kat artıyor.
California Üniversitesi'nin başını çektiği araştırmada, soğuk algınlığının en büyük nedeni olarak vitamin eksikliği değil, az uyku olarak belirdi. Yeterli miktarda uyumayan insanların, virüsü kapma oranı, diğer insanlara oranla 4 kat artıyor.
Uyku uzmanı Aric Prather'ın başını çektiği araştırmada, her gün altı saat veya daha kısa uyuyan insanların hastalanmaya daha açık olduğu anlaşıldı. Prather, çocuklar veya yaşlılar fark etmeksizin, yetersiz uykunun hastalanmaya neden olan tüm faktörler arasında birincil sebebi teşkil ettiğini belirtti.
Sleep dergisinde yer alan araştırmaya göre, bir kişinin stres seviyesi, eğitim seviyesi, gelir miktarı veya sigara içip içmediği gibi fiziksel veya sosyal etkenler, az uyumasından daha önemsiz.
ABD Ulusal Uyku Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre her 5 ABD'liden biri yetersiz uyku çekiyor. Yetersiz uyku vücudun hastalıklarla mücadele etme gücünü azaltıyor, dahası ilaç alınsa bile bu etki devam ediyor.
En az 7 saat uyunması gerekiyor
Prather ve meslektaşları tarafından 2007-2011'de yapılan kapsamlı bir araştırmada, uyku düzeni ile stres seviyesi, sigara ve alkol kullanımı not edilen 164 denek bir otele yerleştirildi.
Deneklere virüs verildikten sonra hastalıkla mücadeleleri gözlemlendi. Günde 6 saatten az uyuyanların hastalığı kapma oranı, 7 saat ve üzeri uyuyanlara oranla 4,2 kat fazla olarak belirdi. Günde 5 saatten kısa uyuyanlarda ise bu oran 4,5 oldu.
Prather, özellikle yoğun bir hayat düzenine sahip toplumlarda az uyumanın 'gurur kaynağı olarak görülebildiğini' ancak sağlıklı olmak adına bunun bir anlamı olmadığını söyledi. Prather, uykunun önemini anlamak için çalışmaların devam edeceğini de not düştü.