Türk üniversiteleri ile ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Tarımsal Araştırmalar Servisi çiğ köfte, sucuk ve kokoreç gibi gıdalarda riskli madde ve bakterileri araştıracak.
Hürriyet'ten Gülseven Özkan'ın haberine göre Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Kırıkkale Üniversitesi, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Tarımsal Araştırmalar Servisi’yle (ARS) ortaklaşa yürüttüğü projeyle gıdaların özel tekniklerle kontrolleri yapılacak.
TÜRKİYE’DEN DESTEK
Bir yıl sürecek çalışmada, seçilen gıdalarda bakterilerin kontrolünün sağlanması için yüksek hidrostatik basınç, radyo frekansı, organik asit ve bakteriyofaj uygulaması gibi farklı teknikler denenecek.
Ankara Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Göncüoğlu, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Çalışmayla yaygın olarak tüketilen gıdaların yapısı bozulmadan, sağlık açısından güvenli hale getirebilecek yöntemin geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin bazı aşamaları Türkiye’de, mikroorganizmaların bu gıdalardaki kontrolü çalışmaları ise Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak.”