Güncel |
Peygamberimizin istediği gibi yaşıyor muyuz? |
İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV), “Vahyin Nüzûlünün 1400. Yılında Hz. Muhammed” başlıklı uluslar arası bir sempozyum düzenledi. Eresin Topkapı Otel’de gerçekleştirilen 3 günlük ilmî toplantı, dün sona erdi. Sempozyuma Müslüman ve Batılı çok sayıda ilim adamı katıldı. “Vahyin Nüzûlünün 1400. Yılında Hz. Muhammed” konulu toplantının bilim kurulu; Prof. Dr. Ali Özek, Prof. Dr. Ahmet Kavas, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Doç. Dr. Adem Apak’dan meydana gelirken, düzenleme kurulunu ise Prof. Dr. Ahmet Kavas, Doç. Dr. Adem Pak, Mustafa Selim Yılmaz, Ahmet Yıldız, İsmail Kurt ve Seyit Ali Tüz gibi isimlerden oluşturulmuş. Sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Kavas, düzenledikleri toplantıyı gazetemize şöyle değerlendirdi: “İSAV her sene milletler arası bir toplantı yapmayı hedefliyor. Şu ana kadar 15’i gerçekleşti bu 16. sı. Diyanet işleri 2010 yılını Kur’ân yılı ilân edince biz de bu yılki toplantıyı Hz. Muhammed üzerine yapalım dedik. Toplantının amacı hem ülkemizde, hem de yurtdışındaki farklı İslâm ülkelerinde Hz. Peygamber nasıl anlatılıyor, oradaki insanlar Peygamberimizi (asm) nasıl algılıyor ve İslâmiyetin 1400 yıl içinde insanlığa kattığı maddî manevî değerler nelerdir, bunlarla ilgili araştırma yapmaktı.” Kavas, sempozyuma Fransa, İngiltere, İtalya, Tunus, Fas, Cezayir ve Mısır gibi pek çok ülkeden akademisyenin ve diyanet işleri muadili kurumların sorumlularının geldiğini söyledi.
PEYGAMBERİMİZİN YAŞAYIŞINA UYGUN YAŞAMALIYIZ Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başmüftüsü Abdullah Luaba Mangala da 1400. yılında toplumda Peygamber algısıyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, inanan insanların eskiden çok az olduğunu şimdi oldukça arttığını söyledi. Her Müslümanın kendine “Peygamberimizin istediği gibi bir hayat yaşıyor muyum?” diye sorması gerektiğini söyleyen Mangala, Müslümanların yaşayışının Hz. Muhammed’in (asm) yaşayışıyla uymadığını bildirdi. Toplantının 2. gününde konuşan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M Emin Maşalı, modern dünyanın dini dışladığını şu sözlerle ifade etti: “Modern dönemde dine bakışımız değişti. Modern dünya ile daha dünyevî bir din ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Özellikle siyer ve sünnet kaynakları terk edilerek din günümüze uydurulmaya çalışıldı. Siyer ve sünnet dışlanmak istendi.”
ELİF NUR KURTOĞLU /İSTANBUL
ENSAR VE MUHACİR, MİRASTA BİLE ORTAKTILAR
Prof. Dr. İsmail Yiğit ise konuşmasında Muhacir ve Ensar arasındaki kardeşliğe dikkat çekti. “Böyle bir kardeşliğin dünyada emsali yok” diyen Yiğit, “Medineli Ensar, kardeşini yanına aldı. Ensar kardeşiyle evini paylaşıp, ihtiyacını gidermekle kalmayıp mirasta bile pay verdi. Enfal Sûresiyle gelen, miras paylaşımını ortadan kaldıran hükme kadar Ensar ve Muhacir mirasta da ortaktı. Sonra ortadan kalktı. Peygamberimiz (asm) öncülüğünde kâinat kardeşliği oluşturdular” şeklinde konuştu. |
18.10.2010 |