Et ürünleri el yakıyor |
Kirmizi etteki yüksek fiyat et ürünlerine de yansıdı. Bursa’da sucuğun marketlerdeki kilogram fiyatı 50 liraya kadar ulaşırken, kampanyalı olarak satılanlar 27 liradan alıcı buldu. Ünlü Kayseri pastırması ve sucuğu zamlandı. 1. kalite pastırmanın kilosu 60 lira, sucuğun kilosu ise 30 lira oldu. Alınan bilgiye göre, Kayseri’de birinci kalite olarak adlandırılan sırt, kuşgömü, tütünlük ve antirkot cinsi pastırmanın kilosu 55 liradan 60 liraya, şekerpare, dilme, eğrice, mehle ve kanar cinsi 2. kalite pastırmanın kilosu 50 liradan 55 liraya, döş, omuz ve kürek cinsi 3. kalite pastırmanı kilosu da 45 liradan 50 liraya çıktı. Birinci kalite evlik sucuğun kilosu 25 liradan 30 liraya, ikinci kalite seçme sucuğun kilosu ise 20 liradan 25 liraya yükseldi. İşlenmiş et ürünlerinden olan salam, sosis, jambon, kavurma da değişik oranlarda zamlandı. Alınan bilgiye göre, ithalat atağına rağmen kasaplar, kırmızı eti kilosu 17 liradan kestiriyor. Buna göre, kemikli dana etin kilosunu 17 liraya mal eden kasaplar, kırmızı eti, üzerine diğer giderleri ve belirli miktar kârını ekleyerek oluşturduğu fiyattan tüketiciye sunuyor.
ET SIKINTISI SÜRÜYOR Pastırma-sucuk üreticisi ve Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü,pastırma sucuk fiyatlarında artışın, et fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi. Şaban Ünlü karkas sığır etinin kilosunun borsada 16.50 liradan, koyun etinin ise 20-21 liradan işlem gördüğünü belirterek şunları söyledi:’’Canlı hayvan ithalatı et piyasasının beklentilerini karşılamadı. Şimdi ithal et bekleniyor. Piyasa şu anda beklemede. İthal et piyasayı ne kadar etkiler, bu şu anda belli değil. Et fiyatları yüksek olduğu için pastırma sucuk fiyatları da mecburen arttı. Et fiyatları düşerse, pastırma sucuk fiyatları da düşer.’’
FIRSATÇILAR YÜKSEK KÂSR PEŞİNDE Bursa’da sucuğun marketlerdeki kilogram fiyatı 50 liraya kadar çıkmasına değerlendiren Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, günümüz şartlarında böyle bir fiyatın mümkün olmadığını belirterek, ‘’Hayvanın hangi bölgesindeki eti kullanırsanız kullanın bu fiyat haksız kazanca giriyor. Mevcut şartları değerlendirip yüksek karları hedefleyenler var. Normalde bir sucuğun ortalama fiyatı 25 liradır’’ dedi. Bu sabah kasapların haftalık et ihtiyacı için pazar yerlerine gittiğini belirten Yıldız, ‘’İthalat açıldığı için fiyatların bir miktar düşeceğini sandık. Ancak halen kesim kilogram fiyatı 17 lira. Hayvan kestiremeden döndük. Birçok kasap, bu haftayı da boş geçirecek’’ diye konuştu. |
05.10.2010 |