Güncel |
Ankara’dan Bediüzzaman’a hoşamedi |
TÜRKİYE’NİN başşehri Ankara’nın gündemi dün Bediüzzaman Said Nursî’ydi... Türkiye’yi dolaşan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Ankara’ya gelişi gündeme damgasını vurdu. Ne siyaset, ne devlet yönetimi, ne partiler, ne Meclis gündemi ne de kulisler... Hiçbiri dün Ankara’da Bediüzzaman Said Nursî’nin dâvâsını anlatmak için gelen Hizmet Tırı kadar gündemde öne çıkmadı. Ömrü ahirinde Ankara’ya son ziyaretini yapmak için gelen Bediüzzaman Said Nursî’nin o zaman Ankara’ya girmesine izin verilmemişti. O zaman Said Nursî’yi Ankara girişinde emniyet güçleri karşılamıştı. Cumartesi sabahı Kastamonu’dan hareket eden Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nı ise Ankara’da kalabalık bir araç konvoyuyla Bediüzzaman Said Nursî’nin istikbaldeki talebeleri karşıladı. Adeta Bediüzzaman tıpkı 1. Cihan Harbi ertesinde Birinci Millet Meclisi’nde “Hoşamedi” ile karşılanmasından yıllar sonra yeniden Ankaralılar tarafından “hoşamedi” ile karşılandı. Ankara’ya yaklaşık 30 km kala Akyurt mevkiinde karşılanan Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı önderliğinde uzun bir konvoy oluşturularak ilk tanıtım programının yapılacağı Pursaklar semtine gidildi. Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Ankara içinden geçişi sırasında Ankaralıların dikkatlerini celbeden konvoy, sessiz ama coşkulu bir şekilde Pursaklar Hicret Camii önündeki birinci menziline ulaştı. Hicret Camii önündeki geniş alanda konaklayan tır önünde, tanıtım programı gerçekleştirildi.
Bu programda ilk konuşmayı yapan Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, Yeni Asya’nın bu vatan sathını bir mektep haline getirmek amacı taşıdığını ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin eğitim olduğunu düşündüklerini ifade etti. Yeni Asya’nın bu önemli konuda görevini ifa etmek için Edirne’den Iğdır’a, Trabzon’dan Adana’ya, Van’dan İzmir’e kadar Bediüzzaman Said Nursî’nin taptaze fikirlerini Türkiye’nin dört bir tarafına ulaştırmak maksadıyla yola çıktığını belirten Genel Müdürümüz Taşcı, “Bediüzzaman’ın ülkemiz insanına tanıtılmasının; onun yüz yıllık problemlere sunduğu çözümlerin birebir anlatılmasının ülkemize büyük bir hizmet olduğuna inanıyoruz. Bu inanç ve coşkuyla da sizlerin huzuruna geldik. Daha doğrusu fikirleri, görüşleri, dersleri ve eserleri ile Bediüzzaman Said Nursî’yi sizlerle buluşturduk” dedi. Tır projesinin kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını belirten Taşcı, “Bu proje adeta artık kamuoyuna malolmuştur. Basın-yayın organları, Sivil Toplum Kuruluşları ve bir çok kurum ve kuruluşlar da desteklerini esirgememişlerdir. En önemlisi ise halkımız projeyi bağırlarına basmıştır” dedi.
“En kara” haleti ruhiye dağıldı Daha sonra bir konuşma yapan “Bediüzzaman Beşlemesi”nin yazarı İslâm Yaşar, Bediüzzaman Said Nursî’nin sağlığında yaptığı Ankara ziyaretlerinden bahsetti. Ankara’da Bediüzzaman’ı karşılayan “Menhus ruhtan” bahseden İslâm Yaşar, Said Nursî’nin Ankara’ya ilk gelişinde karşılaştığı bu “en kara” halet karşısında burayı terk ederek mücadelesini Van’da inzivaya çekilmek suretiyle devam ettirdiğini hatırlattı. Bediüzzaman’ın Ankara’ya ikinci gelişinde ise tıpkı Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı gibi, Kastamonu üzerinden Ankara’ya getirtildiğine vurgu yapan Yaşar, kendisine burada zulmedilmesine rağmen onun, bu zulümlere reva görenlere “şefkatle” yaklaştığını belirtti. Bediüzzaman’ın “menhus ruh” tarafından yalnızlığa mahkûm edilmek istendiğini söyleyen İslâm Yaşar, Ankara valisi tarafından sarığına müdahale edilmesi üzerine “Bu sarık ancak bu başla çıkar” sözünü söylediğini ifade etti. Şimdi ise Said Nursî’nin yeniden Ankara’ya geldiğini ifade eden Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi Said Nursî yeniden Ankara’da... Kastamonu-Çankırı istikametinden yeniden Ankara’ya gelirken bu sefer yüzlerce talebesi ve onlarca araba konvoyu ile geldi. Adeta bir “hoşamedi” ile karşılandı. Bu karşılama meclisteki karşılamadan daha manidardır, daha çok Said Nursî’nin adına ve şanına lâyıktır. Bugün Said Nursî’nin ismi Ankara’da pek çok yerde yayılıyor. O eski “en kara” haleti ruhiye artık Ankara’da yok. Ankara’da nuranî bir haleti ruhiye var. Özellikle bu nuranî haleti ruhiye içerisinde bu kez Said Nursî Ankara’dan gitmeye değil, Ankara’da kalmaya geldiği bir sefer bu... Said Nursî Ankara’da kalacak. Said Nursî Ankara’da daimî kalacak. Ankara’ya bir daha o menhus haleti ruhiye geri gelmeyecek.” Daha sonra ise sözü devralan Ankara’daki evsahiplerinden Yönetim Kurulu Üyesi Sami Cebeci ise Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nın Ankara’ya ve özellikle de Pursaklar mevkiine gelmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti. Pursaklar’daki programda konuşmalardan sonra sinevizyon gösterimi yapılırken, yazarlarımız İslâm Yaşar ve Sami Cebeci okuyucularıyla buluştu ve kitaplarını imzaladı. Yeni Asya Neşriyat kitap standı kurulurken, aynı zamanda Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet Tırı’nı ziyaret edenlere ücretsiz kitap, broşür, kaset, poster, Yeni Asya Gazetesi ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
UMUT YAVUZ/ [email protected] Ankara |
27.09.2010 |