Röportaj |
|
Bediüzzaman Türkiye yollarında |
Bediüzzaman Tanıtım ve Hizmet TIR’ının fikir babası, Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, bu düşüncenin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Nur menzillerini gündeme taşıyıp kalıcı bir eser ortaya koymak istediklerini belirten Taşcı, Hizmet TIR’ının Türkiye turu için “Aslında tır gitmiyor, Üstad gidiyor” diyor. Tır projesinin malî kaynağını “Sattığımız Risâle-i Nur’ların zekâtını veriyoruz” diye açıklayan Recep Taşcı, bu projeden çok umutlu…
17 Eylül itibari ile Türkiye çevresinin, üzerinde Bediüzzaman fotoğrafları olan bir tırla dolaşılması planlanıyor. Bu tır gezisi fikri nasıl ortaya çıktı?
Önümüzdeki sene Hutbe-i Şamiye’nin 100. yılı olması sebebiyle Risâle-i Nur Kongresini Şam’da yapalım istedik. ‘İstanbul’dan Şam’a bir konvoy oluşturalım’ düşüncesinden yola çıkarak “Türkiye’de Üstadı gezdirebilir miyiz?” fikri doğdu. Üstadı herkes tanıyor. Fakat biz Risâle-i Nur’u nasıl anlatırız? Çünkü bize büyük bir eser bırakılmış, eğer ihtiyaç sahiplerine bu ilâcı sunamazsak sorumlu olacağımızı düşündük. Bu düşüncelerle aklıma ‘Tır projesi’ geldi. O gün heyecandan duramıyordum. Sabah geldim, arkadaşlarımızla fikrî görüşmek için toplantı yaptık. Bir ay içinde yapalım, diye karar aldık. Tabiî o tarihten bu yana 3-4 ay geçti, ama çok şükür Eylül ayında yola çıkarmak üzere tır çalışmalarına başlamış olduk.
Hizmet Tır’ı projesi nasıl gelişti?
Biz bu işi kurum işi olmaktan çıkaralım, okuyucularımızı işin içine dâhil edelim istedik. Bu sadece bizim meselemiz değil, okuyucularımızın da meselesi diye düşünerek istişare ettik. Program yapılacak illerden okuyucu temsilcileri seçtik ve İstanbul’da bir toplantı yaptık. Toplantıda ‘Hizmet Tırı’nı Edirne’den harekete geçirerek bütün Türkiye’yi dolaştırma kararı aldık. Tur, 17 Eylül tarihinde başlayıp 17 Ekim’de sona erecek.
Hizmet Tırı’nın amacı, hedefi nedir?
Buradaki yalnızca Üstad’ı göstermek, Risâle-i Nur’u anlatmak yanında, meselenin özü olarak bizden sonra gelecek kuşaklara bir belgesel bırakmak. Senaryolar şu anda yazılıyor; yapılan haberler, düzenlenecek organizasyonlar gelecek nesile eser olarak kalacak. Tır, cemaatle halkı bir araya getirecek. Ayrıca Nur menzillerini gündeme taşıyıp kalıcı bir eser ortaya koymak istiyoruz. Tırın gideceği güzergâhta Risâle-i Nurla, Üstad’la iç içe olan beldeler var. Risâle-i Nur’un yayılması, Üstadın sürgün olduğu bölgeler var. Meselâ; Eskişehir, Afyon, Denizli, Kastamonu, Van… gibi. Buraları Üstad’la birlikte gezip, görüntülemek, haber yapmak, arşivlemek ve bizden sonraki gelecek kuşaklara profesyonel anlamda eser bırakmak istiyoruz. Bütün meselemiz budur. Yoksa tırı alıp dolaştırırsınız, bu önemli değil. Edirne’den başlayıp bazı şehirlerde de meydan programları yapılacak. Bir de güzergâh üzerinden geçeceğimiz belde ve ilçeler var.
Tır gittiği yerde ne yapacak?
Görsellerle giydirilmiş, önünde bir eskort olan, bunun içinde koordinatör, kameraman, gazeteci ve teknik ekip ile 7 kişiden oluşan bir gezi programı olacak. Burada yüz binlerce ücretsiz kitap dağıtılacak. Konuşmacılar, kermesler olacak, o şehrin protokolü gelecek onlara söz hakkı verilecek.
Bu projeyi kamuoyu ile paylaştığınız zaman nasıl tepkiler aldınız?
Biz Yeni Asya gazetesinin misyonunun vatandaşlarımıza anlatılması gerektiğini düşündüğümüz için, kamuoyundan olumlu tepkiler almaya başladık. Proje tam somutlaşmadan heyecan duyulmaya başladı. Aslında tır gitmiyor, Üstad gidiyor. Kullandığımız sloganlar da bu yönde; Bediüzzaman Çorum’da, Bediüzzaman Çankırı’da, Van’da… gibi. Üstad bizimle dolaşmış olacak, ona inanıyoruz. Şimdiden yerel basının desteğini aldık. Ulusal kanallar da destek olacaklarını bildirdiler. Belki de son yıllarda okuyucu-müessese işbirliği içinde yapılacak en önemli projelerden bir tanesi olacak İnşaallah. 40 yıllık Yeni Asya’da okuyucuları ile birlikte yapılan en büyük projelerden biridir, diyebiliriz.
Tır şu anda ne aşamada?
Tır şu anda son safhada, ajans tarafından giydirme çalışmaları yapılıyor. Bunun için sponsorlarımız var. Ama burada en büyük pay müessesenin öz kaynaklarıdır. Okuyucularımızdan hiçbir yardım beklemeden, kendi hizmetine zekât olarak düşündük. Çünkü biz bu güne kadar Risâle-i Nurlarla ayakta durduk. Onunla hayatımızı idame ettirdik. Bunun karşılığında da hizmet için belli bir pay ayırmamız gerektiğini düşündük. Bu büyük bir proje. Cenâb-ı Allah İnşaallah utandırmaz.
İllerden gelen talepler değerlendiriliyor mu?
Aslında burada her ile gitme maksadımız yok. Buna güç de yetmez. 81 ile gitmek aylarca sürer ve amacın dışına çıkmış olur. Burada sembolik iller var. Bir aylık bir proje ve Türkiye’nin yarısını dolaşmış olacağız. İleride aynı tırı İstanbul’dan Şam’a hareket ettirmek istiyoruz. Üstad’ın ayak bastığı her yeri tırla dolaşmak istiyoruz. Kimbilir birgün Rusya’dan başlar, Balkanlar’dan döneriz.
İnsanlar nasıl haberdar olacak? Zaten bir hafta önceden kendi basın yayın organlarımızda bütün takvim ve süreç duyurulacak. Bir de proje adına özel bir site kurduk. Haberler www.bediüzzamanhizmettir.org adlı siteden ve sentezhaber.com’dan duyurulacak. Yeni Asya gazetesinde her gün gidilecek illerin takvimi yer alacak. Ayrıca program yapılan illerden haberler yayımlanacak.
ELİF NUR KURTOĞLU |
04.09.2010 |