Sanatçı Bahri Güngördü: Kur’ân’ı yaşarsak, bütün sene Ramazan gibi geçer |
* Ramazan ayı sizin dünyanızda neyi ifade ediyor? Ramazan ayı benim için insanların nefislerini ve inançlarını kişisel ve toplumsal olarak daha fazla sorgulayabildikleri bir aydır.
* İlk orucunuzu, sahurunuzu veya teravih namazınızı hatırlıyor musunuz? İlk orucuma 14 yaşımda başladım. Dün gibi hatırlıyorum. Annemlere sahura kaldırmalarını söylememe rağmen, havaların sıcak olması sebebiyle beni sahura kaldırmamışlar ve ben de ilk orucumu akşamdan tutmak zorunda kalmıştım. Bundan sonra her sahurda onlarla birlikte ben de o sofrada yerimi almıştım.
* Geçmişteki bir çok şeye özlem duyarız. Siz geçen Ramazan aylarından neleri özlediniz? Bana göre her Ramazan’ın kendine has özellik ve güzellikleri var. Yeter ki insan o ayın ve orucun hususiyetlerini bilsin. Bu bilindikden sonra insan bu aylarda bir çok güzellik yaşayabilir. Beni Ramazan aylarında müteesir eden şey, her gelen Ramazan’da insanların oruca karşı gösterdikleri hürmetsizlik. Eskiden insanların müslim veya gayr-i müslim olsun oruçlu olup olmadığı belli olmazdı, şimdi ise toplum maalesef bu hassasiyetini yitirmek üzere. Benim oturduğum apartmandaki kapı komşum gayr-i müslim olmasına rağmen dokuz senedir bir kez benim karşımda bir şey yediğini görmedim. Fakat Müslüman komşularımda bu hassasiyeti görmemek beni ilerisi için endişelendirmiyor değil.
* Ramazanla ilgili unutamadığınız bir hatıranız var mı? Yine beni etkileyen, beş sene evvel “Balkanlarda Ramazan” adlı bir programda kalabalık bir toplulukla görevde iken, Müslümanların yoğunlukta olduğu bir şehirde ekibimizden bazılarının yeme içme teşebbüsünde bulunmaları oradaki ahalinin tepkisine sebep olmuştu ve “Siz bize Ramazanı anlatmaya geliyorsunuz, fakat siz kendiniz Ramazanın hususiyetlerine uymuyorsunuz” diye serzenişte bulunmuşlardı. Benim orada dikkatimi çeken, o bölgede gündüz hiçbir lokantanın açık olmaması, genç yaşlı hiçbir kimsenin uluorta yerde birşeyler yiyip içmemesiydi.
* Ramazan ayı toplum üzerinde ne gibi etkiler yapıyor sizce? Ramazan ayı toplumda başta muâveneti arttırıyor. Bu ayda insanlar normal vakitlerde namaz kılmasa bile oruç tutuyor, teravih namazı kılıyor ve daha çok Kur’ân okumaya meylediyor. Pek çok alkol kullanan kişi Ramazan ayına hürmeten alkolü terk ediyor, namaza başlıyor. İnsanlar evlerinde iftar için misafir ağırlıyor ve bu sayede irtibatlar mukavemet kazanıyor. Evlerde ve camilerde Kur’ân-ı Kerim daha fazla okunuyor. Bunlar gibi daha bir çok güzellik sayılabilir.
* Ramazan’ın güzel atmosferi bütün seneye nasıl yayılabilir? Bence bu herkesin Ramazan’ı nasıl idrak ettiğiyle alâkalı. Bana göre inananların Ramazan-ı Şerif’in hangi sebeple bu kadar mübarekiyet kesbettiğini bildikleri takdirde bütün bir yılın Ramazan ayı gibi geçmemesi için hiçbir sebep yok. Ramazan ayındaki kudsiyyet, Kur’ân-ı Kerim’in bu ayda nazil olmaya başlamasıyla alâkalı. Bizler bu mübarek kitabımızı okuyup, anlayıp ve bize söylediklerine uyduğumuz takdirde bütün bir senenin böyle geçmemesi için bir sebep yoktur.
* Cevaplarınız için teşekkürler... Ben teşekkür ederim. Bu vesileyle bütün İslâm âleminin Ramazan-ı Şerifi’ni tebrik eder, hayırlar getirmesini Yüce Rabb’imden niyaz ederim. Sürç-i lisân ettiysem affola, saygılarımla...
ARZU KONAN |
03.09.2010 |