28 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Rüstempaşa Camii restore edilecek

EMİNÖNÜ'NDE bulunan kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplı fevkani yapıdaki Rüstempaşa Camii, alt katında bulunan özel mülkiyete geçmiş 14 dükkândan 7’sinin daha kamulaştırılmasıyla restore edilecek. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, 2 katlı caminin Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Caminin çinileriyle ön plana çıktığını belirten Özekinci, ‘’Buranın çinileri gerçekten muhteşem. Kubbe eteklerine kadar uzanan lâle motifli çinileriyle dönemin en güzel örneklerinden bir tanesi. Mimar Sinan’ın eserlerini biz şöyle biliyoruz, devasa yapılar var Süleymaniye ve Şehzadebaşı Camii gibi. Bu eserlerde öne çıkan görsel zenginlik ve ihtişam. Rüstempaşa’da ise biz şöyle bir olayla karşılaşıyoruz; görüntü olarak biraz daha küçük, ama tezyinat ve süsleme açısından göz kamaştırıcı bir özelliğe sahip. Özellikle bu lâle motifli çinileriyle hem yerli, hem de yabancı dünyanın gözdesi durumunda. Cami, başlı başına bir abide yapı’’ diye konuştu. İbrahim Özekinci, bu önemli camiyi korumak ve gelecek nesillere ulaştırmak için kapsamlı bir restorasyon projesi başlattıklarını ifade ederek, projenin de Anıtlar Yüksek Kurulunca onaylandığını bildirdi.

RÜSTEMPAŞA CAMİİ

EMİNÖNÜ'NDE bulunan Rüstempaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan’ın eşi olan Damat Rüstem Paşa için 1561 yılında Mimar Sinan’a yaptırıldı. Cami Halil Efendi Mescidi’nin yerinde kuruldu. Bu mescidin yeri çukurda kaldığı için Mimar Sinan, mescidin altına dükkânlar yaparak bir subasman meydana getirdi. İki yandan merdivenle çıkılan ve planı dikdörtgen olan caminin merkezi kubbesi, kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturuyor. Son cemaat yeri 6 sütunlu ve 5 kubbeli olan caminin önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklendi. Kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplı olan camideki özellikle lâle motifli çiniler, Osmanlı çini san'atının en başarılı örneklerinden sayılır. Caminin şadırvanı ise sol tarafta yer alıyor.

28.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Televizyon kitap okumayı engelliyor

  Rüstempaşa Camii restore edilecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.