Bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez |
Banvit A.Ş’nin kurucusu Vural Görener, dünyanın en sağlıklı ve en lezzetli piliç etinin Türkiye’de üretilmekte olduğunu belirtti. Görener, Bandırma Rotary Kulübü üyelerine verdiği yemekte, kanatlı sektörü ve kırmızı et fiyatlarındaki sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de son aylarda kırmızı et fiyatlarının pahalı olduğu konusunda ‘’yaygara kopartıldığını’’ bunu doğru bulmadığını ifade eden Görener, şöyle konuştu: ‘’Almanya ve Hollanda ile Türkiye’deki et fiyatlarını kıyaslamak yanlıştır. Ülkemizde, bu konudaki kıyaslama, et fiyatları ile diğer gıda maddeleri arasında yapılmalıdır. Tüm dünyada refah düzeyinde görülen artışa paralel olarak yavaş yavaş kırmızı ete de talep arttı. Ülkemizde de aynı durum söz konusu. Eski yıllarda kırmızı et genellikle Güneydoğu ve Doğuda üretilirdi. Ancak, terör nedeniyle mezraların boşaltılması bu konuda sıkıntı yarattı. Talep artarken, arz edilen miktar azaldı. Oysa devlet gerekli önlemleri alırsa Türkiye, değil kırmızı et ihtiyacı, 5 yıl sonra kırmızı et ihraç edecek düzeye gelebilir.’’ Görener, Türkiye’de, 50-60 yıldır şap hastalığının olduğunu, bu hastalığın sığırların verimini yüzde 20, hatta daha fazla düşürdüğünü ileri sürdü. Görener, “Kısacası halen ülkemizde kilosu 22 liraya satılan şaplı et yeniyor. Bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez’’ diye konuştu. |
28.08.2010 |