Güncel |
ORDU TARTIŞILIYOR, ELEŞTİRİLİYOR |
ABD’nin önemli gazetelerinden Washington Post, “Türkiye'de demokrasi savunucularından başörtülülere, gazetecilerden ordunun elinde bulundurduğu güçten zengin elitlerin faydalandığını düşünenlere kadar birçok kesim özgürce orduyu tartışıyor ve eleştiriyor” diye yazdı. ESKİ TABULAR ARTIK YIKILIYOR
“Ülkede askerî-siyasî düzen sorgulanıyor, eski tabular yıkılıyor” diyen gazete, birçok kişinin, “Atatürk'ün vizyonunun, modern, farklılıkları içeren, AB'ye katılmayı hedefleyen, filizlenen ekonomik ve bölgesel güç Türkiye için uygun olup olmadığını sorguladığını” kaydetti.
Türkiye, “Atatürk vizyonu”nu sorguluyor
ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesi, birçok Türk’ün, “Atatürk’ün vizyonunun, modern, farklılıkları içeren, AB’ye katılmayı hedefleyen, filizlenen ekonomik ve bölgesel güç Türkiye için uygun olup olmadığını sorguladığını” kaydetti. Gazetenin dünkü sayısında Janine Zacharia imzasıyla yer alan haberde ordu içindeki skandalların, darbe girişimlerin ve Ergenekon davası kapsamında yaşanan gözaltıların “Washington’un büyük ölçüde dayandığı orduda derin bir moral bozukluğuna yol açtığı ve orduyu sarstı” iddia ediliyor. Haberde, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden beri 87 yıldır ordunun, “demokrasinin sorgulanamaz muhafızı olduğu, dini siyasetin içinden çıkarmak için gerekli yerlerde müdahale ettiği” belirtiliyor. Şimdi ise bir zamanların karşı koyulamaz ordusunun otoritesinin, ortaya çıkan skandallardan dolayı cüretkar ve kendinden emin kamuoyu tarafından sarsıldığı kaydediliyor. Orduyu eleştirenler arasında ise demokrasi savunucularından başörtüsü takan kadınlara, gazetecilerden ordunun elinde bulundurduğu güçten zengin elitlerin faydalandığını düşünenlere kadar birçok kesimin yer aldığı aktarılıyor.
“ORDU SİVİL LİDERLERCE KONTROL EDİLMİYOR” “Türk ordusunun ABD’de olduğu gibi sivil liderler tarafından kontrol edilmediği çok açık” ifadelerini kullanan Washington Post, Taraf gazetesi yazarlarından Yasemin Çongar’ın “Genelkurmay Başkanı kendisini Savunma Bakanı’nın altında görmüyor. Aynı zamanda Başbakan’ın emrinde de görmüyor. Türkiye’de seçilmiş hükümetler hiçbir zaman gerçek güç olamadı. Şimdi ise Türkiye’de değişmekte olan bu. Bu tıpkı yazılı olmayan ama ordu tarafından uyulan bir kanun gibiydi. Ordu cumhuriyetin kurucusu, rejimin muhafızı ve laikliğin bekçisi idi. Şimdi bu biraz değişiyor. Ama bu çok ama çok zor bir süreç” ifadelerine yer verdi. Gazete, ordunun eleştirilmeye daha açık hale gelmesinin yanı sıra Türk toplumunda başka değişiklikler olduğu da belirtildi. “Atatürk” imgesinin hemen hemen her yerde bulunmasına rağmen, geçtiğimiz yıl tedavüle çıkarılan paralarda “Atatürk” resminin eski paraların aksine yeni paraların sadece bir tarafında yer aldığı bilgisi verilerek, ordunun da artık Meclis binasını korumadığını ve bunun da sembolik bir değişim olduğu aktarıldı. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük siyasi sorununun ise “geleneksel elit kesimi, laik özgürlüklerini ortadan kaldırmayacağı yönünde ikna edememesi” olduğunu ifade ederken, birçok Türk’ün, “Atatürk’ün vizyonunun, modern, farklılıkları içeren, AB’ye katılmayı hedefleyen, filizlenen ekonomik ve bölgesel güç Türkiye için uygun olup olmadığını sorguladığını” kaydetti.
“TÜRKLER ŞİMDİ ÖZGÜRCE ORDUYU TARTIŞIYOR VE ELEŞTİRİYOR”
Türkiye’de askerî-siyasî düzen sorgulanırken, eski tabuların yıkılmakta olduğu yorumunu yapan Washington Post, “Türkler şimdi özgürce orduyu tartışıyor ve eleştiriyor” ifadelerini kullandı.
|
12.04.2010 |