Güncel |
Viyana’da Kutlu Doğum Şöleni |
HZ. Muhammed’in (asm) doğum gününü kutlamak amacıyla Viyana’da düzenlenen “Kutlu Doğum Şölenine” 10 bin kişi katıldı. Viyana’daki Stadthalle spor ve sergi sarayında gerçekleştirilen şöleni, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak Avusturya’da faaliyet gösteren Avusturya-Türk İslam Birliğinin (ATİB) öncülüğünde, ülkede faaliyet gösteren 11 Türk derneği ortaklaşa düzenledi. Şölende konuşan Türkiye’nin Viyana büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, salonu dolduran binlerce kişiye işaret ederek, “Hz. Muhammed’in (asm) bir tek ismi bu kadar mümini bir araya getirebiliyorsa bizden kimse umudu kesmesin” dedi. Hadislerden örnek vererek konuşmasını sürdüren Tezcan, aşırı sağcı bazı grupların ve siyasî partilerin, aralarında Türklerin de bulunduğu yabancılara yönelik düşmanca tavırlarını ima ederek, Hz. Muhammed’in (asm), “Kendi ırkını üstün görüp başka ırkları aşağı görenlerin cinayet işlemekle eş değerde suç işlemiş sayılırlar” hadisini hatırlattı. Şölen için 11 Türk derneğinin ortak hareket etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Tezcan, Avusturya’daki Türk toplumunun her zaman bir ve beraber olması gerektiğini söyledi. Şölene büyükelçi Tezcan ile birlikte Başkonsolos İbrahim Mete Yağlı ve eşi ile Muavin Konsolos Mert Özmert de katıldı.
“DİN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR” Kutlu Doğum şölenine Avusturyalı yöneticiler de büyük ilgi gösterdiler. Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, şölene görüntülü bir mesaj göndererek, Avusturya’nın İslâmiyeti 1912 yılında resmen tanıyan tek Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Anayasamızda din özgürlüğü güvence altına alınmıştır. İslâmiyeti 1912 yılında resmen tanımış olmaktan da gurur duyuyoruz. Değişik dinlere mensup insanların barış içinde birbirleriyle yaşamalarına destek olmak ve bunu sağlamak başlıca görevimizdir. Peygamberinizin doğum gününü kutlar, şöleninizin başarılı geçmesini temenni ederim” dedi. Şölene katılan Belediye Başkanı Michael Haeupl de yaptığı konuşmada, karşılıklı saygı ve toleransı sağlayabilmek için bir yasa bulunmadığını, bunun ancak birlikte yaşanarak elde edilebileceğini ifade ederek, “Türk toplumunun öncelikle Almanca dilini öğrenerek olası zorlukları daha kolay aşabileceklerini” söyledi. Bazı çevrelerin ülkedeki göçmenlere “korku salan” söylemlerde bulunduklarını hatırlatan Haeupl, bu korkuları da yine karşılıklı saygı ve tolerans çerçevesinde yenebileceklerini kaydetti. Haeupl, şölene binlerce kişinin katılmasından çok etkilendiğini de belirtti. Kutlu Doğum şölenine Viyana Ekonomi Birliği Başkanı Brigitte Jank, Aileden Sorumlu Devlet Sekreteri Christine Marek ve Viyana eyalet yönetiminin Türk kökenli milletvekili Şirvan Ekici de katıldı.
EZAN, İLÂHÎ VE KUR’ÂN Kutlu Doğum şöleni dolayısıyla Türkiye’den dâvet edilen Türk Tasavvuf Musikisi sanatçısı Fatih Koca ve saz arkadaşlarının çalıp söyledikleri ilâhiler ile ünlü hafız İsmail Coşar’ın okuduğu ezan ve Kur’ân katılımcılar tarafından büyük ilgiyle dinlendi. Şölen dolayısıyla ortak hareket eden ATİB, Avusturya İslâm Kültür Merkezleri Birliği(AİKM), Viyana İslâm Federasyonu (WIF), Avusturya Türk Federasyonu (ATF), Viyana Öğrenci Derneği (WONDER), Viyana İslâm Lisesi (SOLMIT), Avusturya Nur Cemaati, Avusturya Türk Akademisyenler Merkezi (ATAM), Bündnis Mozaik ve Müslüman Akademisyenler Birliği (MUSAK) başkanları sahnede el ele tutuşarak birliktelik mesajı verdiler ve salondaki binlerce kişi tarafından coşkuyla alkışlandılar.
Hamburg’da da kutlandı
DİYANET İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB) Kuzey Almanya teşkilâtı ile Kuzey Almanya İslâm Toplumu (BIG) tarafından ortaklaşa olarak Kutlu Doğum Haftası programı düzenlendi. Hamburg Kongre Merkezinde (CCH) düzenlenen program ezan okunması ve Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Schleswig-Holstein DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Sedat Şimşek, Avrupa’da son yıllarda İslâm korkusunun ve İslâm karşıtı söylemlerin arttığına dikkat çekerek, İslâm dini ve kültürünün iyi tanıtılması gerektiğini söyledi. BİG Başkanı Uçar da, “Örnek Müslüman olmalıyız. Din medeniyettir. Dinde baskı yoktur. Yasalara, anayasaya karşı saygılı olalım. Tüm bunlar uyumu daha da kolaylaştırır. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın” dedi. IGMG Genel Sekreteri Üçüncü, Almanya’da dinî kutlamalar yapabilmek için gerekli altyapıyı oluşturmuş bulunduklarını belirterek, “Bundan 10 yıl önce birlikte kutlama yapmak zordu. Ancak bugün birlikte yapıyoruz. İyi ki kurumlarımız, camilerimiz, altyapılarımız var. İslâmiyet kılıçla değil, Peygamber Efendimizin (asm) cesareti, sadeliğiyle dünyaya yayılmıştır. Bunun için Peygamber Efendimizi seviyoruz” diye konuştu. Din Hizmetleri Müşaviri Arslan da, insanların Peygamber sevgisinden dolayı bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya geldiğini ifade etti. Faaliyette Türkiye’den Davut Kaya, İran’dan Rahim Haki ve Mısır’dan Ahmed Naina Kur’ân okudu. Hamburg Tasavvuf Musikisi Topluluğu ile san'atçı Mustafa Demirci de faaliyette sevilen eserleri seslendirdi.
|
12.04.2010 |