Güncel |
301 DEĞİŞTİ, ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ |
ABD Dışişleri Bakanlığının 2009 yılı İnsan Hakları Raporu’nda, TCK’nın 301’inci maddesindeki düzenlemelere rağmen, savcıların “ideolojik sebeple soruşturmalar açtığı” belirtildi. Raporda, kamu savcıları ile hâkimlerin birlikte çalışmasının dâvâlarda adaletsiz bir görünüm meydana getirdiği kaydedildi. İSVİÇRE'YE DİNÎ AYRIMCILIK ELEŞTİRİSİ
2009 İnsan Hakları Raporunda dinî özgürlükler de ele alındı. Minare referandumundan dolayı İsviçre’nin tutumunun eleştirildiği raporda, Avrupa’da, özellikle İsviçre’de geçen yıl Müslümanlara karşı ayrımcılığın endişe verici boyutlara ulaştığı kaydedildi.
İdeolojik yargı sürüyor
ABD Dışişleri Bakanlığının 2009 yılı İnsan Hakları Raporunda, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301’inci maddesindeki düzenlemelere rağmen, savcıların “ideolojik nedenle soruşturmalar yürütmeye devam ettiği” belirtildi. “Bazı zamanlarda hükümet kendisini eleştiren hakimlere karşı resmi incelemeler başlattığı” görüşünün savunulduğu raporda, “Kanunlar, yargı erkinin tatbik edilmesine ilişkin talimatlar ve tavsiyeler yayımlamasını yasaklıyor, ancak bazı zamanlarda hükümet kendisini eleştiren hakimlere karşı resmi incelemeler başlattı” iddiasına yer verildi. “Yargının ara sıra dış etkiye maruz kaldığı” görüşünün dile getirildiği raporda, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yargının bağımsızlığını zayıflattığı gerekçesiyle eleştirildiği” belirtildi. Raporda, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesindeki düzenlemelere rağmen, savcıların “ideolojik sebeple soruşturmalar yürütmeye devam ettiği” görüşene yer verildi. Gözlemcilerin, 301. madde çerçevesinde açılan davaların geçen yıllara göre azaldığına işaret ettiğine değinilen raporda, kamu savcıları ile yargıçların birlikte çalışması ve yakın ilişkisinin davalarda adaletsiz bir görünüm oluşturulduğu kaydedildi.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI DEVAM EDİYOR
Raporda ayrıca Türkiye’de halen başötüsü yasağının devam ettiği, bazı kız öğrencilerin peruk takmak zorunda kaldığı hatırlatıldı. İmam-Hatip ve diğer meslek lisesi öğrencilerinin üniversite sınavında başka bölüm seçmeleri durumunda puanlarının farklı bir katsayı ile çarpıldığı vurgulanıyor. Kur’an-ı Kerim öğrenmek konusunda da yaş sınıra dikkat çekilerek, 5. sınıfı bitirdikten sonra çocukların yaz tatilinde, 8. sınıfı bitiren ya da 16 yaşına gelenlerin ise yıl boyunca Kur’ân öğrenebildiği aktarılıyor.
|
13.03.2010 |