Güncel |
Avrupalı siyasetçiler İslâmı seçim malzemesi yapıyorlar |
BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi John Esposito, Avrupa’da seçim dönemlerinde politikacıların oy toplamak adına İslâm’a karşı tavır geliştirdiklerini belirterek ‘’Avrupa ve Amerika’da İslâm fobisi giderek artıyor. Ayrımcılığın da arttığını görüyoruz. Bu bir çifte standarttır’’ şeklinde konuştu. Türkiye, İslâm ile Batı arasında köprü olabilir
BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi John Esposito, Türkiye’nin sadece medeniyetler ittifakının meydan getirilmesinde rol oynamadığını, aynı zamanda diğer ülkelerin de destek vermesini sağladığını söyledi. Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi olan Esposito, ‘’Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansları’’ kapsamında, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde, ‘’Doğu-Batı İlişkileri Ekseninde Medeniyetler İttifakının Rolü’’ konulu konferans verdi. Esposito, İslâm ile Batı dünyasının ilişkilerinin gelişmesinde medeniyetler ittifakının önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Dinleri üzerine uzun süredir araştırmalar yapan ve özellikle İslâm dini üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir akademisyen olan Esposito, ‘’İslâm-Batı ilişkileri denildiğinde önceleri sadece global terörizm anlaşılıyordu ama bugün 1,5 milyar Müslüman bütün dünyaya yayılmış durumda. Hatta İslâmiyet, Avrupa ve Amerika’da en büyük ikinci din’’ dedi.
ÇİFTE STANDART KALDIRILMALI Avrupa’da seçim dönemlerinde politikacıların oy toplamak adına İslâm’a karşı tavır geliştirdiklerini savunan Esposito, global bir kültür oluşturmanın, bugün yapılması gereken en önemli unsur olduğunu, bunun da Batı ve İslâm iş birliğiyle sağlanabileceğini vurguladı. Esposito, medeniyetler ittifakının temelinde hoşgörü ve toleransın büyük önem taşıdığını kaydetti. ‘’11 Eylül’den sonra İslâmiyet konusundaki uzmanlığıma ilgi arttı” diyen Esposito, “Batı’yla İslâm ilişkilerini geliştirecekse refah, demokrasi ve insan hakları konusunda her iki topluma da eşit davranılmalı’’ şeklinde konuştu. Çifte standardın ortadan kaldırılmasında medyanın büyük önemi olduğunu dile getiren Esposito, medyanın İslâmiyet’e bakış açısının taraflı olduğunu ve İslâmiyet’le ilgili, daha çok terörist eylemlerin basında yer aldığını kaydetti. Batı’nın İslâm ülkelerine demokrasi, hukuk ve insan hakları anlamında bir çifte standardı olduğunu kaydeden Esposito, Orta Doğu’da İsrail’in güvenliğinin yanı sıra Filistin’in güvenliğinin de sağlanmasının bu çifte standardı kaldırmada önemli bir adım olacağını belirtti. Esposito, her ülkeye eşit davranılması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Bu çifte standardı kaldırma da Amerika’ya prestij kazandırır. Kredibilitesini arttırmak için bunu yapması gerekir’’ dedi.
TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ
Esposito, Türkiye’nin İslâm-Batı ilişkilerinde önemli bir rolü olduğuna işaret ederek, bunun Türkiye’nin jeopolitik konumundan ve tarihî kökeninden kaynaklandığını ifade etti. John Esposito, sözlerini şöyle tamamladı: ‘Türkiye’nin bu rolü yaptıklarıyla olacak, sözleriyle değil. Türkiye, Batı ile İslâm arasında bir köprü olabilir. Obama da bu anlayışla Türkiye’ye geldi. İslâm dünyasına mesajını buradan verdi. Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’dan ödül aldı. Bu da Türkiye’nin bölgedeki rolünü göstermesi açısından büyük önem taşıyor.’’ Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın da aralarında bulunduğu dâvetliler katıldı.
|
13.03.2010 |