Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli?
Geçtiğimiz hafta iş yoğunluğumuz ve hazırladığımız sürprizin çalışmaları nedeniyle sizlerle olamadık. Bir hafta arayla tekrar sizlerleyiz.
Gelen soru;
Yeni bir bilgisayar alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Abdullah EFE-Köln
Cevabımız;
Yeni bir bilgisayar almadan önce “ihtiyac”ımızın ne olduğuna karar vermeliyiz. Reklamların etkisiyle ihtiyacımız olmayan birçok şeyi “ihtiyaç” olarak hissediyoruz, ihtiyacımız olmayan lâkin ihtiyaç olarak hissettiğimiz şeyleri almak için şartlarımızı sonuna kadar zorlayıp, sonrasında da sıkıntıya düşüyoruz. Bediüzzaman’ın bu konuda önemli ve güzel bir tesbitini aktarmak istiyorum.
“Garp medeniyeti zalimesinin suiistimal, israfat ve hevesatı tehyiç ettiğini ve gayrî zarûrî ihtiyaçları zarurî hacetler hükmüne getirdiğini, bir insanın gerçekte muhtaç olduğunu dört haceti yirmiye çıkardığını, ancak helâl kazancın bunu karşılayamamasından dolayı insanlığın gayrî meşrû yollara yöneldiğini ve ‘fakir’ hale getirildiğini tespit etmektedir.” (Emirdağ Lahikası, s. 335)
Bu tesbit doğrultusunda “ihtiyaç” kavramını sorgulamamız gerektiğini fark ediyoruz.
Öncelikle kendimize sormamız gereken soru, “bilgisayara gerçekten ihtiyacım var mı?” olmalı. Kendimizi bu tür sorular karşısında çok kolay ikna edebiliyoruz, elimizi vicdanımıza koyup, tekrar tekrar soralım kendimize. Eğer gerçekten ihtiyacımız var ise diğer sorulara geçebiliriz.
lBilgisayarı nerede kullanacaksınız?
lAktif olarak taşıyacak mısınız, yoksa sadece evde mi kullanacaksınız?
lAktif olarak taşımanız gerekiyorsa; her gittiğiniz yerde priz olacak mı, yoksa tek şarj ile uzun süre mi kullanmanız gerekecek?
lHangi işlemleri yapacaksınız, hangi programları çalıştıracaksınız?
lOyun oynamak gerçekten gerekli mi? Ya da “son çıkan oyunlar” ihtiyacımız mı?
Bu sorulara göre birkaç bilgi vereceğiz, siz de bu doğrultuda kendinize göre bir seçim yapabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarların en büyük avantajı, taşınabilir olmasıdır. Bu avantajın, sizin için yalnızca bir heves mi yoksa gerçekten ihtiyaç mı olduğuna karar verin. Taşınabilir olmalarının yanında daha yüksek maliyetli olmaları nedeniyle, doğru karar verdiğinize emin olun.
Dizüstü bir bilgisayar alacaksanız, her gittiğiniz yerde priz bulma imkânınız yüksek ise, pil ömrü uzun bir bilgisayar almanıza gerek yoktur. Pil ömrü uzun bir bilgisayar, diğerlerine göre daha yüksek maliyetlidir. Eğer uzun pil ömrü istiyorsanız, özelliklerinden “pil hücresi”ne cell bakabilirsiniz. Standart pil hücresi, 3’tür. 6 ya da 9 hücreli bataryası olan bir bilgisayar alırsanız, tek sefer şarj ile 912 saat arasında kullanım imkânı olabilir. Bu süreler, işlem yapmadığınız anlar ve ofis işlemleri gibi fazla enerji gerektirmeyen işlemler baz alınarak ölçülmektedir. Video, oyun, müzik, özel programların çalıştırılması gibi işlemler sırasında kullanım süreniz düşebilir.
Bilgisayarınızda kullanmanız gereken özel programlar var mı? Örneğin; tasarım ve çizim programları, yüksek performanslı bir bilgisayar gerektirir.
Eğer bu tür özel programlarınız var ise; işlemcimizin “Core 2 Duo, P7450” serisi ya da daha üstü olmasına dikkat etmelisiniz. “i7” serisi işlemciler son çıkan teknoloji olarak karşımızda lakin gerçekten ihtiyaç mı? Tekrar düşünmek gerekir. Uzun vadede düşünseniz bile “i7” işlemcili bir bilgisayar, ihtiyacınız olmayabilir.
—Devamı haftaya—
Sorularınızı, [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
|
BİLGE KAPTAN
09.03.2010
|
|
TABLOLARDA İŞLEMLER
HTML derslerine kaldığımız yerden devam ediyoruz , iş yoğunluğum sebebi ile derslerden başka kelâm edemiyorum hakkınızı helâl edin.
Tablo konusuna kaldığımız yerden devam edelim çünkü geniş bir konu.
TABLO ETİKETİ VE BU
ETİKETE BAĞLI PARAMETRELER
Burada width(genişlik) ve height(yükseklik) parametrelerini aynen daha önce kullandığınız gibi kullanabilirsiniz...
Bgcolor parametresi: Hücrenin arkaplan rengini belirler.
Background parametresi: Hücrenin arka plan resmini belirler
border parametresi: Hücrenin çervçeve boyutunu belirler
Align parametresi: Hücrenin yatay olarak konumunu belirlemeye yarar ( örn. Sağ ya da sol )
|
, etiketleri ve kullanımı
bgcolor
bordercolor border=”2”>
Yeni Asya |
/table>
Bu alıştırmaları çoğaltarak kendiniz istediğiniz türden bir tablo yapısını rahatlıkla oluşturana kadar bu örnekleri tekrar edin.
ABDULCELİL TOPÇU
www.celilcan.com / [email protected]
09.03.2010
|
|
Qibla Finder (Kıble Bulucu)
BU HAFTAKİ program tanıtımında kıblemizi bulmamıza yarayan bir programı tanıtmış bulunuyoruz. Program Android İşletim Sistemine, (Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz -PDA ve cep telefonları- için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.) sahip mobil telefonlarda kıble yönünü göstermektedir.
Program Tanıtımı ve Özellikleri
İstediğimiz herhangi bir yerde Kıble bulabilmemiz için hazırlanmış bir araçtır. Program 3 farklı şekilde, bulunduğumuz yerin kıblesini hafızasına alabilmektedir.
1- GPS üzerinden. GPS aracılığı ile uydudan alınan koordinatları Kâbe’nin koordinatlarına göre hesaplayıp, gerekli açıyı bularak kıble yönünü gösterir.
2- GSM veya Kablosuz internet ağları aracılığı ile, yer konum bilgileriniz tesbit edilir ve Kâbe’nin koordinatlarına göre hesaplandıktan sonra, gerekli açıyı bularak kıble yönünü gösterir.
3- Doğruluğu bilinen bir kıble hizasında, telefon yere bırakılır. Ve sistem kıblenin yön bilgisini kaydeder. Bir kereye mahsus yapılan bu işlemden sonra bulunduğunuz şehir içerisinde, internete, GPS’e ya da GSM şebekesine ihtiyaç duymadan kıble yönünü bulabilirsiniz. (Çalışmada www.Bg.org.tr adresinden faydalanılmıştır.)
Kurulum Dosyası
Link 1: http://islamdavasi.net/Qible-Finder-1.0.rar
Link2: http://rs891tl2.rapidshare.com/files/358714384/Qible-Finder-1.0.apk.html
UMUT AVCI [email protected]
|
09.03.2010
|
|
Çocuklarımızın bilgisayar başında yapabileceklerini sınırlamanın yolu
ÇOCUKLARIMIZIN bilgisayar başında geçirdikleri süreyi ve ne yaptıklarını kontrol etmenin değişik yolları vardır. Herhangi bir ‘3. Parti yazılım’ kullanmadan bunu Windows ile yapabiliriz. Windows, Vista sürümü ve Windows7 ile birlikte gelen ‘Ebeveyn Denetimleri’ özelliği bu iş için biçilmiş kaftan hükmündedir.
Bu özelliği kullanmak için yeni bir kullanıcı oluşturmalıyız. Kullanıcı eklemek için Denetim Masasındaki “kullanıcı hesapları” bölümünü kullanırız. Bu özellik ile 4 temel konuda denetim sağlayabiliriz.
nİnternetteki belli içerikleri denetleme ve ‘izin verilenler listesi’ oluşturularak bu liste haricinde kalan web sayfalarının girişine izin vermeme.
nZaman sınırlaması: 7 günün 24 saatinin hangisinde bilgisayarı açabileceğini hangisinde açamayacağını kolayca belirleyebiliriz.
nOyun sınırlaması: Kullanıcı oyun oynayabilir mi, oynayamaz mı? Oynayacaksa hangilerini oynayacak, bu tür seçimleri yapmamızı sağlar.
nProgram kullanım sınırlaması: İzin verilenler listesi kullanılarak bazı programların kullanımı engellenebilir.
Elbette bu tedbirlerin tek başına yeterli olmadığı açıktır. En önemlisi ‘kalpte bir yasakçı’ oluşturmak olsa gerek.
|
09.03.2010
|
|
Kur’ân ve Sünnet ışığında doğru ve güvenilir bilginin kaynağı: ilmedavet.com
Hazırlayan: Marmara Eğitim
Marmara Eğitim, imana ve Kur’ân’a ait hakikatleri insanlara ulaştırmak gayesiyle kurulmuş bir eğitim hizmetidir. Hedefi ise insanların kitaptan ve kitap okumaktan uzak olduğu şu zamanda bu hakikatleri kitap tarzından görsel bir formata çevirerek iman hakikatleri başta olmak üzere birçok ilmî konuda video eserler hazırlamaktır. Hazırlanan eserlerin kurgu ve montajı, kendi bünyesinde kurmuş olduğu ekip ve sistem ile yapılmaktadır. Hazırlanan bu eserler ise ilmedavet.com adresinden ziyaretçilerimize ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Hiçbir ticarî amaç güdülmeden, sadece Allah rızası için, büyük bir gayret, ciddiyet ve fedakârlık ile ortaya konulan bu eserler televizyon, internet, cd ve dvd ortamında insanların istifadesine sunulmaktadır. 2009 yılı itibarıyla da yayın kalitesini HD formatına geçirerek daha yüksek kalitede eserler hazırlamaktadır. Ayrıca geriye dönük hazırlamış olduğu eserleri de yine HD formatına çevirmektedir. Yeni çıkan her eserden mail yoluyla ziyaretçilerimiz haberdar edilmektedir.
Sitemizde başta iman hakikatleri olmak üzere tefsir, hadis, Risâle-i Nur, fıkıh, akaid ve birçok ilmî konulara yer verilmektedir. Ayrıca birçok metnin sesi ve videosu da hazırlanıp metinlerle beraber ziyaretçilerin istifadesine sunulmuştur.
Bununla beraber hizmetimiz, insanların zihinlerini meşgul eden önemli ve ciddî konularda da kitaplar hazırlamaktadır. İlahî Sır Kader, Kur’ân’a İman, Mezhepler, Fikir Sofrası isimli kitaplar bunlardan bazılarıdır. Bu kitapların metinleri de yine web sitemizden e-kitap ve .pdf formatında ücretsiz olarak okuyucularımıza sunulmuştur.
Sitemizdeki metinler ilmî bir heyet tarafından hazırlanmaktadır. İman hakikatleri ile ilgili birçok konuda kaynak olarak bu zamanın kıymetli bir eseri ve Kur’ân’ın bir tefsiri olan, Bediüzzaman Hazretlerinin Risâle-i Nur Külliyatı kullanılmaktadır.
İnternetin kitlesel bir iletişim aracı olması hasebiyle dünyanın birçok yerinde bu eserler birçok ziyaretçiyle buluşmuş ve buluşmaya devam etmektedir. Hedefimizde ise, iman hakikatlerini daha büyük kitlelere ulaştırmak adına, sitemizin tüm içeriğini ve video eserlerini başta İngilizce olmak üzere Çince, Almanca, Fransızca ve Rusça ve diğer dünya dillerine çevrilmesi vardır. Muvaffakiyet Allah’tandır.
|
09.03.2010
|
|
Hastalığınızı internette aramayın!
BİLGİSAYAR ve internet teknolojisinin hızlı bir şekilde her eve girmeye başlaması, tedavi arama yöntemlerini de değiştirdi.
Birçok kişi, yakalandığı rahatsızlığa internetten tedavi aramaya çalışırken, sanal ortamdan hastalığın tedavi edilemeyeceğini uzmanlar, aksine daha büyük ve çözümü zor sağlık problemleriyle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Dr. İbrahim Bağcivan İnternette kendi sağlığı konusunda araştırma yapanların bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Baş ağrısı yazıp araştırma yaparak hastalığınıza teşhis koymaya çalışmayın. Baş ağrısına sebep olan yüzlerce hastalık olabilir. Tedaviyi hekimden değil internetten almak isteyen e-hastalar, bu yolla hem umutsuzluğa kapılıyor hem yanlış bilgilenebiliyor” şeklinde konuştu. İnternetin belli araştırmalar için kullanabileceğini ancak hastalıkla ilgili olarak internetin çözüm sunamayacağına değinen Bağcivan, internetten eksik ve yanlış bilgi edinme ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurguladı
(Haberin tamamı için
http://sentezhaber.com/haber-detay.asp?haberID=6758)
|
09.03.2010
|
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
|