Güncel |
TAKLİT ÜRÜNDE İKİNCİYİZ |
Uluslararası Taklitle Mücadele Komisyonu raporuna göre taklit ürünlerin dağıtımında ilk sırada Çin’in, ikinci sırada ise Türkiye’nin yer aldığı bildirildi. GRUP Ofis Genel Müdürü ve Avrupa Patent Vekili Cenk Sevinç, taklit ürünlerin dağıtımında ilk sırada Çin’in, ikinci sırada ise Türkiye’nin yer aldığını bildirdi. Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Taklitle Mücadele Komisyonu’nun (IACC) 2010’da yayımladığı araştırma sonuçlarına göre, dünya ticaretinin yüzde 7’sini taklit ürünlerin oluşturduğu ve taklit pazarının 350 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Sevinç, rapora göre, taklit ürünlerin dağıtımında ilk s ırada Çin’in, ikinci sırada ise Türkiye’nin yer aldığını belirtti.
Dünyaca ünlü İtalyan tekstil markası Prada’nın Türkiye’de en çok taklit edilen müvekkillerinden biri olduğunu ifade eden Sevinç, bugüne kadar La Prada, Exprada, Ipradai, P&T Prada Time, PRG Praga, Antonyo Prada, Pravda hatta Prasa gibi onlarca taklit başvurusuyla karşılaştıklarını ve “Prasa” hariç hemen hepsinin dâvâ aşamasına gelmeden tescilinin engellendiğini kaydetti.
Cenk Sevinç, taklitle mücadeleye yönelik uygulamalarla hakkında da bilgi vererek, tescilli marka sahiplerinin marka hakkına tecavüz durumunda tazminat talep etme hakkına sahip olduğunu bildirdi.
Türkiye’de marka tecavüzlerine karşı mücadelenin hız kazanmasına ra ğmen gerek mevzuattaki eksiklikler gerekse uygulamadaki istikrarsızlıklar sebebiyle marka ihlâllerinin azalması yönünde istenen gelişmelerin sağlanmasının zaman aldığına işaret eden Sevinç, Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair 5833 sayılı Kanunun 28 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesiyle ceza dâvâlarına ilişkin olarak, kanunda oluşan boşluğun giderildiğine dikkati çekti.
Sevinç, yeni kanuna göre marka ihlâllerinde uygulanan cezaları da şöyle sıraladı:
“lTaklit malı üreten veya satanlar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adlî para cezası.
lMarka hakkı üzerinde yetkisiz tasarrufta (satma, devretme, kiralama...) bulunanlar için 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezası.
lEşya ve ambalaj üzerine konulmuş, marka koruması olduğunu belirten işareti kaldıranlar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezası olarak düzenlenmiştir.” |
28.02.2010 |