Güncel |
Mezar taşları kâğıtta hayat buldu |
Geleneksel san'atlarımızdan, kaatı’ya (kâğıt oyma) yeni yetişen san'atçılar sahip çıkıyor. 17 kaatı’ san'atçısı eski mezar taşlarında yer alan motifleri kâğıda işledi. Sergi, 28 Şubat’a kadar meraklılarını bekliyor. İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonunda, mezar taşlarındaki motiflerden esinlenilerek ortaya konan 120 eserin teşhir edildiği kaatı' sergisi büyük ilgi gördü. Sergi açılışında kısa bir konuşma yapan, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Osmanlı’nın ölümü korkulu rüya olmaktan çıkardığını söyleyerek, mezar taşlarının birer san'at örneği olduğunu, taşların üstündeki yazıların da yaşayanlara güzel mesajlar verdiğini ifade etti. Kaatı’ eğitim görevlisi Dürdane Ünver de, gazetemize verdiği demeçte, 15. yy’dan beri ülkemizde yapılan, kâğıt oyma san'atını, bazı zümrelerin zanaat yerine koymak istediklerini eleştirerek, “Kaatı’ kitap san'atlarının içinde yer alan bir san'attır. Tavsiye ederim ki bunu zanaat yerine koymak isteyen insanlar, kütüphanelerde araştırmalar yapsınlar, eserleri gidip görsünler” dedi.
TARİHTE DERİN İZLER BIRAKAN BİR SAN'AT ‘Kaatı’ san'atının ismini neden ülkemizde az duyuyoruz?’ sorumuzu “Kaatı’ san'atı 19. yy’ın ikinci dönemine kadar çok parlak dönemler geçirmiş, fakat sonraları sosyal ve ekonomik sebepler nedeniyle gerilemeye başlamış. 20. yy’la kadar da tek tük örneklerle karşımıza çıkmış” şeklinde cevaplayan Ünver, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in 20. yy’da kaatı’ san'atını araştırıp canlandırdığını söyledi. Kaatı’nın yapımının zor, meraklısının az olması dolayısıyla popüler bir san'at dalı olmadığını ifade eden Dürdane Ünver, “Biraz masraf, biraz vakit biraz da sabır gerektiren bir san'at. Fakat tarihte derin izler bırakmış. Osmanlı döneminde yapılan iki önemli kaatı’ albümünün biri Paris National’da, biri de İngiltere British Library’de sergilenmektedir” dedi.
KAATI' KENDİMİ YARATICIYA YAKIN HİSSETTİRİYOR
KaatI’ san'atçılarından Nesrin Güler, “Ben kaatı’yı dünyalık bir şeymiş gibi görmüyorum. Yaratılanları görüyorsun, daha çok farkına varıyorsun. Bazı insanlar boş iş gibi görüp eleştiriyor. Fakat bu san'at insana tefekkür etme fırsatı veriyor” diyerek sözü edilen san'atla, kendini Yaratıcıya daha yakın hissettiğini vurguladı. |
ELİF NUR KURTOĞLU 19.02.2010 |