Güncel |
Kahvaltı yapan öğrenci daha başarılı |
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, düzenli beslenmeyen ve kahvaltı alışkanlığı olmayan öğrencilerin diğerlerine göre agresif ve daha başarısız olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Küçükali, ‘’Kahvaltının Eğitim Üzerindeki Etkisi’’ konulu çalışma yaptığını belirterek, kahvaltı alışkanlığının çocukların eğitimdeki başarısını önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Beslenme alışkanlığının çocuğun bedensel, duygusal ve sosyal gelişimi doğrudan etkilediğini kaydeden Küçükali, ‘’Araştırmada, özellikle kahvaltı alışkanlığı olmayan öğrencilerin agresif, daha başarısız ve dikkat eksikliği olduğunu gördük’’ dedi. İlköğretim öğrencilerinin çoğunda kahvaltı etme alışkanlığı olmadığını ifade eden Küçükali, şöyle konuştu: ‘’Öğrenciler yeterince kahvaltı yapamıyor, özellikle çalışan ailelerin çocukları daha fazla sıkıntı çekiyor. Çünkü bu aileler çalıştıkları için sabahları kahvaltı hazırlamak yerine çocuklarına harçlık veriyor. Çocuklar da okulda besin değeri düşük fast-food türü besinler tüketiyor. Bu da çağın hastalığı olan obezitenin altyapısını oluşturuyor.’’ ABD’de ilköğretim okullarının kantinlerinde fast-food ürünlerin satılmasının yasaklandığını belirten Küçükali, ‘’Bizde bunun tam tersi. Kahvaltı sorunu olan çocukların besin değeri çok düşük olan tost, simit, hamburger ile beslendiğini gördük’’ diye konuştu. Üst sınıflara çıkıldıkça kahvaltı sorununun arttığını ifade eden Küçükali, şunları kaydetti: ‘’1. kademe eğitimde, 1’den 5’inci sınıfa kadar olan grup üzerinde araştırma yaptık. Alt sınıflarda kahvaltının daha sıklıkla, üst sınıflarda ise daha az yapıldığını gördük. İlköğretim 1. sınıfta okuyan öğrencilerin yüzde 93.75’i kahvaltı yapıyor, 5. sınıfta okuyanların ise yüzde 67.58’i kahvaltı yapıyor. Ortaöğretim, lise ve üniversite düzeyine çıktıkça bu oran korkunç derecede düşüyor. Düzenli beslenmeyen, kahvaltı alışkanlığı olmayan çocukların diğer çocuklara göre daha agresif, dikkat eksikliği yaşayan ve eğitimde başarısız olduğunu tesbit ettik.’’
“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEDBİR ALMALI’’
OKUL kantinlerinde satılan fast-food türü yiyeceklerin beslenme literatürüne girmesiyle beslenme bozuklarının görülmeye başlandığını kaydeden Küçükali, şu tavsiyelerde bulundu: ‘’Fast-food ürünlerin kalorisi diğer ürünlere göre 3-5 kat daha fazla. Bu da obeziteye neden oluyor. Millî Eğitim Bakanlığı bunu ayrıntılı olarak ele almalıdır. Özellikle sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı sofrasını yeterince donatamayan ailelere destek çıkmalıdır. Ayrıca okullarda çocukların sağlıklı beslenmesi için kahvaltı verilmelidir.’’ Erzurum / aa |
21.12.2009 |