Güncel |
Parlak zekâ için günde 3 ceviz |
Gazİosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Yaşar Akça, bir programa katılmak için geldiği Bursa’da yaptığı açıklamada, Türkiye’de ceviz üretiminin istatistiklerde yer aldığının aksine 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti. Üretiminin az olması sebebiyle yüksek fiyatının da etkisiyle ceviz tüketiminin az olduğuna dikkati çeken Akça, böylesine önemli bir ürünün ülkedeki çocukların önemli bölümü tarafından tüketilemediğini bildirdi. Akça, cevizin insan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘’Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddî araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliği zekâyı geliştirmesi. Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar muhteva olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zekâ gelişiminde büyük rol oynuyor.’’ “Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alış verişinin hızını arttırdığını’’ belirten Akça, ‘’Fazla ceviz tüketenlerde zekâ gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye’deki cevizler, gübreleme ve ilâçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye’de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararı yok’’ dedi. Akça, cevizin çocukların beslenmesine mutlaka girmesi gereken çok önemli bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Sağlıklı ve zeki bir nesil için okullarda sadece süt değil çocukların ceviz, badem ve fındık tüketmesi de sağlanmalı. Bu, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah, bir ilköğretim çocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz içi yemeli. Bu tüketim badem ve fındık gibi ürünlerle desteklenmelidir.’’ Yetişkinlerin ise günde 5 ceviz içi yemelerini öneren Akça, ‘’Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini arttırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz. Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar’’ diye konuştu. |
16.11.2009 |