Güncel |
Karadeniz’de “hamsi” takibi |
KARADENİZ’DE Türk karasularında yaklaşık 1,5 ay önce İnebolu açıklarında başlayan ve Hopa’da sona erecek olan balıkçıların hamsi avı takibi, bu günlerde yoğun olarak Giresun açıklarında sürüyor. Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, yaptığı açıklamada, Karadeniz’de bu sezon İnebolu açıklarında başlayan hamsi avının bugünlerde yoğun olarak Giresun açıklarında sürdüğünü ifade ederek, ‘’Mevsiminden önce başlayan hamsi avı, havalar sertleşmediği takdirde 15 gün içinde hamsi sürülerinin Hopa’ya ulaşmasıyla biter’’ dedi. Hamsinin soğuk ve sert havayı sevdiğini, bu şartların oluşması halinde avının süresinin de uzadığını anlatan Necipoğlu, şunları söyledi: ‘’Bundan kısa bir süre önce yaşanan soğuk hava, hamsinin Türk karasularındaki göçünün hızını kesti. Bu hızın tamamen kesilmesi için havaların soğuması ve denizin sertleşmesi gerekmektedir. Hamsi şu sıralar 10 mil açıkta avlanıyor. Eğer havalar sertleşirse hamsi kıyıya 1 mile kadar iner ve böylece avlanma süresi de uzar. Ancak havalar sıcak giderse hamsi sürüleri 15 güne kalmaz Hopa açıklarına kadar ulaşır. Çünkü hamsi günde 8 saat yol alabiliyor.’’ Necipoğlu, Karadeniz’de hamsi sürülerini takip eden irili ufaklı 300’e yakın takım bulunduğunu belirterek, ‘’Bugüne kadar Karadeniz’de 30 bin ton dolayında hamsi avlandığını tahmin ediyoruz. Bu, önceki yıllara baktığımızda önemli bir miktar değil. Kıyılarımızda hamsinin sevdiği hava yaşanırsa avı da Şubat ayına kadar sürer ve böylece avlanan hamsi miktarı da geçmiş yılları aratmayacak şekilde büyük artış gösterir’’ diye konuştu.
BALIKÇILAR DA SOĞUK HAVAYI BEKLİYOR Giresun Limanı’na demirleyen takımlardan Kerem Balıkçılık sahibi Ali Küçük ise hamsi avında bu sezon ne iyi ne de kötü denilebilecek bir avlanma süreci yaşadıklarını dile getirerek, ‘’Rızkımızın peşindeyiz. Daha önce her biri 2 parçadan oluşan 3 takımım vardı. Şimdi 3 parçadan oluşan tek bir takımım var. Yıllarımı denize verdim. Geldiğimiz ve yaşadığımız durum ortada’’ dedi. Diğer takım sahiplerinin de durumunun aynı olduğunu savunan Küçük, ‘’Benimle birlikte takımda çalışan ve karada hamsi aktarımını sağlayan araçlarda çalışan yaklaşık 70 kişi ekmek yiyor. Durumumuz her geçen yıl daha kötüye gidiyor. Geçen sene kısa ama bol hamsi avı oldu. Süresi az olduğu için de bundan bir şey anlayamadık. Şimdi İnşallah havalar sertleşir ve denizde sert fırtınalar olur da en az 2 ay daha hamsi avı yaparız. Süre ne kadar uzun olursa bundan hem biz hem de ucuz balık yeme fırsatı bulacak vatandaşlarımız memnun olur’’ diye konuştu.
HAMSİ NEREDE, BALIKÇI ORADA Müslim Emrah takımı kaptanı Mehmet Karademir de her sezona büyük umutla başladıklarını, çok avlanmadan dolayı bazen mutlu, az avlanmaktan dolayı da bazen mutsuz olduklarını anlatarak ‘’Sezonun ilk günlerinde mutsuz olduk, ancak son günlerde av bollaşınca yüzümüz biraz gülmeye başladı. Rızkımız için hamsi nerede biz oradayız. İnşallah bu sezon hamsi avı uzun ve bereketli geçer. Tüm temennimiz bu yönde’’ dedi. DAR GELİRLİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR GİRESUN Balık Hali’nde satıcılık yapan Orhan Yılmaz ise Karadeniz’de hamsinin bir balıkçı için ‘’her şey’’ olduğunu kaydederek, ‘’Bu hem yakalayan hem de satan içindir. Hamsi avı süresi ne kadar uzun olursa biz de o kadar uzun süre hamsi satarız. Burada hem tutan, hem satan, hem de tüketen vatandaşımız mutlu olur. Etin kilogramı 20 lira, hamsinin kilogramı ise 2 lira. İkisi de gıda maddesi. Dar gelirli vatandaşın yüzünü hamsi güldürüyor’’ diye konuştu. |
16.11.2009 |