Haberler |
Av sezonu öncesi bayat balık uyarısı |
Yenİ av sezonuyla elde kalan bayat balıkların, taze balıklarla satışa sunulabileceği, tüketilen bayat balıkların zehirlenmelere yol açabileceği bildirildi. Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Akif Şen, yaptığı açıklamada, avlanma yasağının 1 Eylül’de sona ereceğini belirtti. Şen, geçmiş dönemlerde bazı satıcıların elde kalmış, taze olmayan balıkları fiyatını düşürerek tazeymiş gibi piyasaya sürmeye kalkıştığını, tüketicilerin de fiyatlara aldanarak balık avının açılış sezonunda ‘’ucuza taze balık alıyoruz’’ düşüncesiyle bu balıkları satın aldığını dile getirdi. Bayat balığın tüketilmesi halinde zehirlenmeye yol açabileceğine dikkati çeken Şen, şunları söyledi: ‘’Taze balık parlak yapıda, yosun kokusunda, ağzı kapalı, solungaçları parlak kırmızı olur. Pullar sıkıca tutunmuş, vücut yüzeyi mukoz tabaka akıcı kıvamda olmalı, el ile balığın yüzeyine bastırıldığında parmak izi kalmamalıdır. Taze balık genelde su içerisine atıldığında batar, el ile kuyruğundan tutulduğunda düz bir hal alır.’’ Bayat balığın görünüşünün mat ve itici, amonyak benzeri bir kokuya sahip olduğunu belirten Şen, şöyle devam etti: ‘’İçe çöken gözler ve açık ağız yapısına sahiptir. Solgun renkte olan solungaçlar gibi pullar da solgun ve gevşek yapıdadır. El ile bastırıldığında balığın vücudunda izler kalır. Suya atıldığında karnındaki gazdan dolayı yüzeye çıkan bayat balık, kuyruktan tutulduğunda kolaylıkla eğilip bükülür.’’ Kocaeli / Yeni Asya |
31.08.2009 |