Haberler |
Ramazan’da israf uyarısı |
Türkİye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı (TİSVA) Prof. Dr. Aziz Akgül, iftar sofralarında aşırıya kaçılmaması tavsiyesinde bulunarak, toplu ikramlarda servis edilmeyen yemeklerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını istedi.c Akgül, Türkiye’de gıda israfının ciddi boyutlarda olduğuna dikkati çekerek, bu durumla ilgili her kesimin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Gıda maddeleri arasında en çok ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Akgül, ‘’Türkiye’de bir günde yaklaşık 3,5 milyon ekmek israf ediliyor. Bunun yanında diğer gıda maddeleri de aynı şekilde atık durumuna dönüşüyor. Ekmek ön plana çıkıyor. Ancak sadece bu veri bile olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor’’ dedi. İftar sofraları hazırlanırken aşırıya kaçılmamasını isteyen Akgül, şöyle devam etti: ‘’İster büyük otellerde olsun, ister kendi evimizde iftar sofrası hazırlarken aşırıya kaçmamalıyız. Yiyeceğimiz kadarını hazırlamalı, ihtiyaç fazlasını iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye genelinde yaklaşık 100 kadar gıda bankası var. Bunlar sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin öncülüğünde kuruluyor ve ihtiyaç fazlası gıdaları gerekli yerlere iletiyor. Toplu ikramlarda servis edilmeyen yemekler, gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı. Bu sayede hem israf önlenir hem de bir muhtacın sofrası zenginleştirilebilir.’’ Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş de israfın haram olduğuna dikkati çekerek, “Oruç tutup sevap kazanırken israfa neden olarak günah işlememeliyiz” dedi. Adana / aa |
14.08.2009 |