KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan ve KKTC Cumhurbaşkanı ...
Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren görüşmelerden sonuç alınabilmesi için, ‘’AB’nin özellikle bu son şanstır deyip çözüm için Rum tarafını biraz sıkıştırması ve baskı altına alması gerekiyor’’ dedi.
Turgay Avcı, temaslarda bulunmak üzere geldiği İsveç’in başşehri Stockholm’de, şehrin il meclisi üyeleriyle görüştü ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle öğle yemeği yedikten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı ile İsveç’te yaşayan Türkler’in katkılarıyla yaptırılan Fittja Camii’ni gezerek bilgi aldı. Avcı, daha sonra İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek ile federasyon merkezinde bir süre görüştükten sonra, temasları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. İlk kez bir KKTC Dışişleri Bakanı’nın İsveç’i ziyaret ettiğine dikkati çeken Avcı, ‘’Bugün buraya geliş sebebim, Kıbrıs sorunun 1974’te başlamadığını, Kıbrıs sorunun 1963’te ortaya çıktığını, Kıbrıs Türk tarafının 2004 referandumunda ‘evet’ diyerek çözüme destek verdiğini, Rum tarafının yaymaya çalıştığı görüşlerin aksine bizim çözüm yanlısı taraf olduğumuzu anlatmaktır’’ dedi.
KKTC’nin yalnızca AB üyesi ülkelerle değil, İKT üyesi ülkelerle de temaslarını geliştirmek için yoğun çabalarının sürdüğünü belirten Avcı, Rum yönetiminin, ‘’garantörlüğe gerek yoktur, AB’nin garantörlüğü yeter’’ ya da ‘’iki kurucu devlete gerek yoktur’’ gibi söylemlerinin kabul edilebilir olmadığına işaret etti. Avcı, ‘’Biz bunların sadece kendi iç siyasetleri için söylendiğini kabul ediyoruz. Çünkü bizim ortaya koyduğumuz çerçeve çok açık ve nettir. İki milletin eşitliliği olması çözümdür. Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa olmazdır. Bu niye diye sorulursa, 1963’te bunu yaşadık. Çözüm için masadayız. Çözümün olması ya da olmaması tamamen Rum yönetiminin elindedir” diye konuştu.
Kıbrıs Rum yönetiminin AB’ye alınmasıyla AB’nin adaletsizlik yaptığını da belirten Avcı, ‘’AB’ye bunu söylüyoruz, siz adaletsizlik yaptınız. Ama çözüm için Rum tarafının biraz sıkıştırılıp baskı altına alınması gerekiyor. Nasıl mı? Kıbrıs Türk tarafının önünün açılmasıyla. Uçuşuyla, ticaretiyle, eğitimiyle ve sporuyla. AB’nin Rum tarafına ‘Bu son şanstır, bu son atılımdır. Bunun değerini bilin’ demesi gerekiyor. Bizim bu ziyaretlerimizde bir anlamda bunun içindir’’ dedi.
Stockholm / aa
|