BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından yapılan araştırma, eğitim için ayrılması planlanan 2 milyar 780 milyon YTL’nin bütçenin zorunlu harcamaları bile karşılamaktan uzak olduğunu ortaya çıkardı.
BES tarafından yapılan araştırmaya göre, eğitime ayrılan 27 milyar 883 milyon YTL’lik bütçenin 18 milyar 488 milyon YTL’si personel maaşlarına, 2 milyar 131 milyon YTL’si ise sosyal güvenlik primlerine gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yalnızca yüzde 10’u olan 2 milyar 780 milyon YTL’si yatırımlara ayrılmış durumda. Öğretmen ve yardımcı personel açığı başta olmak üzere borcunu ödeyemediği için onlarca okulun elektriğinin kesildiğine dikkat çekilen araştırmada, su, telefon, bakım, onarım, boya ve yakacak gibi zaruri giderlerini dahi karşılamakta zorlanan Bakanlığın; derslik, spor salonu ve laboratuar gibi fiziksel altyapı eksikliklerini bu yatırım bütçesiyle karşılamasının mümkün olmadığı belirtildi.
Araştırmada, dikkat çekilen bir diğer konu ise 2009 yılı bütçe tasarısında Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin çokluğuyla övünüldüğü belirtilirken, iddialarının aksine Milli Savunma ve Sağlık Bakanlığı yatırım bütçelerinin Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesini 2-3’e katladığı kaydedildi. 8 milyar 772 milyon YTL olan 2009 yılı Yükseköğretim bütçesinin de, zorunlu ihtiyaçları dahi karşılamasının mümkün görünmediği vurgulanan araştırmada, hükümetin, ‘her ile bir üniversite’ sloganı ile yeni kurduğu 26 üniversitenin toplam bütçesinin yalnızca İstanbul Üniversitesi’nin bütçesine yetişemediğine de vurgu yapıldı. 26 üniversiteye toplam 406 milyon 450 bin YTL bütçe ayrılırken, İstanbul Üniversitesi’nin tek başına bütçesi 486 milyon 779 bin YTL oldu.
Araştırmada, okul ve üniversitelere yeterli ödenek ayrılmadığı için eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün velilerinin üzerinden sağlandığı belirtildi. 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin GSMH’ye oranının yüzde 2.85 olduğu belirtilirken, öğrenci ve öğretmen sayısındaki artışa karşın bu oranın 2009 yılı bütçesinde yüzde 2.80’e düştüğüne vurgu yapıldı. 2009 bütçesiyle milli gelirden eğitime ayırdığı pay yüzde 2.80 olan Türkiye’nin, 30 OECD ülkesi içinde eğitime en az pay ayıran ülke konumunda olduğuna da işaret edilen araştırmada, OECD ülkeleri ortalamasında eğitime GSYİH’nın yüzde 6.3’ü pay ayrıldığı belirtildi.
|