Türk Sağlık-Sen 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Kanunu sonrası hastalardan muayene başına alınan katılım payının vatandaşa yansıması ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre bir yılda vatandaşlar yaklaşık 1 milyar YTL katkı payı ödeyecekler. Raporda sağlık harcamalarındaki artışın faturasının katılım payı alınması ile birlikte vatandaşa kesildiğine de dikkat çekildi.
Türk Sağlık-Sen 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hastalardan muayene başına alınan katılım payının vatandaşa yansıması ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre bir yılda vatandaşlar yaklaşık 1 Milyar YTL katkı payını devlete ödeyecekler. Raporda sağlık harcamalarındaki artışın faturasının katılım payı alınması ile birlikte vatandaşa kesildiğine de dikkat çekildi.
Hazırlanan raporda sadece Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 2007 yılında 210 milyon muayene yapıldığına dikkat çekilerek “Muayene katılım payı Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 3 YTL olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda hastanelerde yapılan muayene sayısına bakıldığından 2005 yılında 165 milyon, 2006 yılında 190 milyon, 2007 yılında da 210 milyon muayene yapılmıştır. Muayene oranlarının yıllık artışlarına bakıldığında 1 Ekim 2009’a kadar yaklaşık 230 milyon muayene yapılacağı tahmin edilmektedir. Bunun yaklaşık maliyeti vatandaşa 690 milyon YTL olacaktır. Sağlıkta Uygulama Tebliğine göre üniversite hastanelerinde muayene başına 6 YTL, Özel hastanelerde ise muayene başına 10 YTL katılım payı alınmasıyla yaklaşık olarak bir yılda vatandaşlardan 1 milyar YTL katılım payı olarak SGK tarafından tahsil edilecektir” denildi.
FATURA VATANDAŞA KESİLDİ
Katılım payı alınması ile sağlıkta artan harcamaların faturasının vatandaşa kesildiğine dikkat çekilen raporda “Türkiye’de sağlık harcamaları her yıl katlanarak artmaktadır. 2006 yılında 23 milyar YTL olan sağlık harcamaları, 2007 yılında 26.6 milyara yükselmiştir. 2008 yılı sonunda 30 milyar doları aşması beklenmektedir. Özel hastanelere devletin ödediği para 2002 yılında 0.4 milyar YTL iken 2007 yılında bu rakam 2.35 milyar YTL’ye yükselmiştir. Sağlık harcamalarının faturası katılım payı ile vatandaşa kesilmek istenmektedir” görüşüne yer verildi.
KATILIM PAYINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN İLÂCINI ALAMAYAN HASTALAR OLACAK
Süreklİ hastalıkları sebebiyle sık sık kontrolden geçmek veya tedavi görmek zorunda kalan hastaların cebinden çok para çıkacağının vurgulandığı raporda, ilâç alınmasa dahi muayene için katılım payının isteneceğine dikkat çekilerek ilâç veya tıbbî cihaz masraflarını ödeyemedikleri için mağdur olan hastaların yanına birikmiş katılım payı borcunu ödemedikleri için ilâçlarını alamayan hastaların ekleneceği belirtildi.
KAHVECİ: PARALI SAĞLIK DÖNEMİ
BAŞLADI
Raporla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, katılım payı ücreti ile sağlıkta paralı döneme geçişin başladığını ifade ederek “Sağlık bedava olacak söylemlerinin sonunda vatandaştan muayene parası alınmaya başlanan döneme girilmiştir. Katılım payı paralı sağlık siteminin ilk aşamasıdır. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte daha birçok alanda vatandaş sağlık hizmeti vatandaşlar ekstra para ödeyecekler. Vatandaşları sağlık alanında oldukça sıkıntılı ve zor günler bekliyor” diye konuştu.
|