ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin, Irak’a girmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu sürede işgal güçlerine destek veren ülkelerdeki liderlerin bazıları seçimlerle, bazıları kendi istekleriyle görevlerini başka isimlere devretti, ancak Irak halkının işgalden sonra içine düştüğü kâbus hâlâ gayet canlı görünüyor.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, “terörizme destek veren” Saddam Hüseyin yönetimin “sahip olduğu” kitle imha silâhlarının yok edilmesi amacıyla Irak’ı işgal etmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu sürede koalisyon güçlerine destek veren ülkelerdeki liderlerin bazıları seçimlerle, bazıları kendi istekleriyle görevlerini başka isimlere devretti ancak Irak halkının işgalden sonra içine düştüğü kâbus hâlâ gayet canlı görünüyor. 4 Kasım’da yapılacak seçimle koltuğunu Barack Obama veya John McCain’e devredecek olan Bush, 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan “terörizmle savaş” politikasının Afganistan’dan sonraki hedefi olarak Irak’ı göstermişti. Aradan geçen yıllardan sonra Irak’tan çekilme takvimini ve sürecini netleştireceği yolunda umutlananlar ise bunun gerçekleştiğini görmek için geçen iki yıldan sonra bir süre daha beklemek zorunda kalacak gibi görünüyor.
EBU GARİP ŞOKU
CBS televizyonunun 28 Nisan 2004’de yayınladığı Ebu Garip fotoğrafları, Amerikalı askerlerin Iraklı tutuklulara uyguladığı işkenceleri gözler önüne serdi. Iraklı tutukluların üzerlerine köpeklerin salındığı, çırılçıplak soyularak taciz edildikleri, yerlerde süründürüldükleri ve başka eziyetlere maruz kaldıkları belgelerle ispatlandı.
FELLUCE KATLİÂMLARI
Amerikan güçlerinin Kasım 2004’te Felluce şehrinde yaptığı operasyondan sonra toplanan cesetler gösterilerek, günler süren operasyon sırasında kimyasal silâh kullanıldığı iddia edildi. Bu iddiaları şiddetle reddeden Pentagon’dan bir sözcü, operasyondan bir yıl sonra, “çıkardığı yangın ve dumandan yararlanmak amacıyla Felluce’de beyaz fosfor bombası kullandıklarını” itiraf etti.
3 TRİLYON DOLARLIK SAVAŞ
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, bütün kalemlerin asgarî düzeyde tutulmasına rağmen Irak savaşının bu güne kadarki gerçek maliyetinin 3 trilyon dolar olduğunu hesapladı. Stiglitz, “Üç Trilyon Dolarlık Savaş” adlı kitabıyla ilgili olarak yaptığı bir röportajda, “bu miktarın, şu ana kadar yapılan harcamaları ve savaştan dönen muhariplere ödenecek maaşları da içerdiğini, bu kişilerin yüzde 40’ının sakat döndüğünü ve çoğunun hayat boyu yardıma muhtaç olduğunu” söyledi.
DÜNYAYI DA KİRLETTİLER
BM ve çeşitli kuruluşlar, Irak’taki savaşın su, toprak ve hava kirliliği oranlarını arttırdığını yolunda raporlar hazırladılar. Uzmanlar, savaşın İran-Irak savaşı ve Körfez Savaşı’nın yol açtığı tahribatı daha da arttırdığını, bu zararın insan sağlığı için uzun dönemli sonuçları olacağını vurguladı. Irak’ta 5 yılda 4 binden fazla Amerikan askeri öldü, 30 binin üzerinde asker yaralandı. Ölen Iraklıların sayısının ise 1 milyonun üzerinde olabileceği ifade ediliyor.
|