Stockholm Din Hizmetleri Müşavirliğinden alınan bilgilere göre, geçtiğimiz yıl sadece İsveç’ten hacca giden sayısı 220’yi bulurken, bu sayı bu yıl diğer bazı İskandinav ülkelerinden katılımlarla 330’ları buldu.
Konuyla ilgili olarak Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu bazı açıklamalarda bulundu. İsveç ve Norveç olarak, geçen senen tanınan kontenjanın yüz kadar üzerine çıkıldığını belirten Müşavir Baloğlu, geçtiğimiz yıllarda 220 civarında hacı adayımızın kutsal beldelere götürüldüğünü, bu sene 320 civarında hacı adayının olduğunu söyledi. Görevlilerle birlikte İsveç, Norveç ve Finlandiya kafilesinin 330 kişi civarında olacağını ekleyen Baloğlu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Diyanetin hac organizasyonları herkesçe malum; bu işi yıllardır gayet profesyonelce yapıyor. Bu konuda Diyanet’in, yılların birikimi ve tecrübesi var, Mekke ve Medine’deki imkânları çok fazla. Vatandaşlarımız da bunları görüyor. Ve ayrıca vatandaşımız, devletin güvencesiyle hacca gitmeyi istiyor. Ve her sene vatandaşın bu talebi artıyor. Seneye bu kontenjanımızın daha da fazla üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. İnanıyorum ki buradan bin, iki bin hacı adayı hacca gidecektir. Bizler de müşavirlik olarak bu insanlarımızı hacca götürmek için elimizden gelen her türlü imkânı seferber etmeye çalışıyoruz.”
Vatandaşın hacca olan iştiyakının her geçen gün artarak devam etmesiyle ilgili olarak da, Müşavir Baloğlu şu yorumlarda bulundu: “Tabii ki hac çok önemli bir ibadet. İnsanımız günlük namazını, Ramazan orucunu tutuyor ama her Müslümanın idealindeki en büyük ibadet olarak haccı zikredebilirim. Yani hac, her Müslümanın hayatındaki en büyük ideallerden birisidir. Dolayısıyla da, gücü ve imkânı olan insanımız da hacca gitmek için kuyruğa giriyor.”
Son olarak, kotaların varlığı konusundaki üzüntülerini dile getiren Baloğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Gönül ister ki, kotalar olmasın, daha fazla insanımızı hacca götürelim. Ama hac mekânları da ancak belirli sayıda insanı ağırlayacak kapasitede. Dolayısıyla, insanımızın bilinçaltındaki hacı olma, hacca gitme arzusu, hayatının en önemli ideallerinden.”
Bediüzzaman ne demişti?
Bedİüzzaman Said Nursi hazretleri Risale-i Nur Külliyatı adlı eserlerinden Sözler adlı eserinin 13. Sözünün İkinci Makamı’nda dünya milletlerinin Kur’ân hakikatlerine teslim olacağını müjdeleyerek şu ifadeleri kullanmaktadır: “...nev-i beşer bütün bütün aklını kaybetmezse, maddî veya mânevî bir kıyamet başlarına kopmazsa, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İngiltere’nin Kur’ân’ı kabul etmeye çalışan meşhur hatipleri ve Amerika’nın din-i hakkı arayan ehemmiyetli cemiyeti gibi rû-yi zeminin geniş kıt’aları ve büyük hükûmetleri Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyanı arayacaklar ve hakikatlerini anladıktan sonra bütün ruh u canlarıyla sarılacaklar. Çünkü bu hakikat noktasında, kat’iyen Kur’ân’ın misli yoktur ve olamaz ve hiçbir şey bu mucize-i ekberin yerini tutamaz.”
|