Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97’si tuzlu ve insanların kullanabildiği yüzde 3’lük dilim de hızlı nüfus artışı ve endüstrileşme ile birlikte hızla tükeniyor.
Dünya su savaşlarına hazırlanıyor
Yİrmİ birinci yüzyılın petrol yerine su savaşlarına sahne olacağı yönündeki öngörülerden hareket eden pek çok ülke on milyarlarca dolar harcayarak su arıtma tesisleri kuruyor. Bu ülkelerin başında da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere zengin Körfez ülkeleri geliyor.
Uluslararası Su Arıtma Ajansı(IDA)’nın son raporlarına göre dünyada arıtılan su miktarı geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak günlük 6,8 milyon metreküpe ulaştı. Bu da yaklaşık 50 milyon kişinin daha günlük su ihtiyacının giderilmesi anlamına geliyor.
Rapora göre 2008 yılında da su arıtmadaki patlama devam etti ve ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 39’luk bir artış sağlandı. Yine rapora göre halihazırda dünya genelinde su arıtma teknolojileri ile elde edilen su miktarı haziran 2008 sonu itibariyle günlük 62,8 milyon metreküp civarında bulunuyor. Bu suların yüzde 60’tan fazlası denizlerden, yüzde 12’si acı sulardan ve yaklaşık yüzde 5’i de yeniden arıtmadan elde ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’ne göre de dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri ya çok yetersiz su alıyor ya da aldıkları su temiz değil.
Şu anda dünyanın en büyük su arıtma ünitesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fuceyra Emirliği’nde bulunuyor. Buradan elde edilen günlük su miktarı 456 bin metreküp. Fakat halen Körfez ülkelerinde günlük 500 bin metreküpten daha fazla su arıtacak 5 ünite yapım aşamasında bulunuyor. Yapımlarının bitmesi durumunda Suudi Arabistan’daki Şuayba-3 günlük 880 bin metreküplük kapasitesiyle dünyanın en büyük ünitesi haline gelecek. Suudi Arabistan halen günlük içme suyu ihtiyacının yarısını arıtma suyundan karşılıyor. Suudi Arabistan önümüzdeki 15 yıl boyunca su arıtma tesisleri, enerji ve doğal gaz santralleri için 318 milyar dolarlık harcama yapmayı planlıyor.
Kuraklıktan etkilenen ülkelerin başında Arap ülkeleri gelirken ABD, Avustralya, İspanya, Çin gibi ülkelerin de muhtemel kuraklık risklerine karşı denizden su arıtma ünitelerini hızla kurmaya başladıkları belirtiliyor.
Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97’si tuzlu ve insanların kullanabildiği yüzde 3’lük dilim de hızlı nüfus artışı ve endüstrileşme ile birlikte hızla tükeniyor. Dünyanın kuzey kutbuna yakın bölgeleri su kaynakları açısından en zengin yerler olarak bilinirken, Ekvator’a doğru yaklaşırken, su kıtlığının yaşandığı veya yaşanmasına aday ülkeler sıralanıyor. Fas’tan Pakistan’a bütün Ortadoğu ülkeleri su kıtlığının pençesinde kıvranırken, Büyük Sahra Çölü’nde yer alan ülkeler, Hindistan, bazı Güney Amerika ülkeleri ve Çin de su kıtlığının fazlasıyla hissedildiği ülkeler arasında yer alıyor.
NERELERDE SU SAVAŞI YAŞANABİLİR?
Uzmanlara göre su savaşı riski taşıyan bölgelerin başında Afrika geliyor. Nil Nehri bu yönüyle ilk sırada zikrediliyor. Aynı şekilde Pakistan ve Hindistan arasındaki İndus, Güney Amerika’daki Amazon, Güney Doğu Asya’daki Mekong ve Türkiye’den çıkan Fırat ve Dicle nehirleri diğer riskli nehirler olarak adlandırılıyor.
|