BAZI dergi ve gazetelerde yazar ve yönetici olarak da görev yapan ve TRT repertuvarında 200’e yakın güftesi bulunan İlkan San’ın kardeşi Mertkan San, güfteci İlkan San’ın san'at dünyasına ‘’kırgın’’ olarak hayata veda ettiğini belirterek, ‘’Meşhur ettiği pek çok kimse vardı fakat kıymetini bilemediler.
Türkiye’de her güftekârın çektiği sıkıntıları çekti’’ dedi.
Kalın bağırsak iltihabı sebebiyle kaldırıldığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde vefat eden San, 22 Kasım 1941’de Malatya doğdu.
Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu mezunu olan San, bir süre bazı gazete ve dergilerde yazar ve idareci olarak görev yaptı. Türk Sanat Müziği dalında sahne çalışmalarında da bulunan San, yılın sevilen 10 şarkısı yarışmalarından 9 ödül aldı. 1965 yılında Ankara’da ilk kez desenli şiir sergisi açan san'atçı, pek çok da şiir kitabı yazdı.
TRT Türk Sanat Müziği repertuvarına girmiş 200’e yakın şarkıya imza atan şair ve güfteci İlkan San, ‘’Duâdan Bedduâya’’ isimli son şiir kitabını da 1999 yılında çıkardı.
San, ‘’Alın Yazımsın’’, ‘’Beddua’’, ‘’Ne Çıkar Selâmı Sabahı Kesiver’’, ‘’Sen De Git Sevme Unut’’ ve ‘’Şu Yalan Dünyayı Aşksız Geçirme’’ gibi pek çok şarkının sözlerini de yazdı.
Güfteci İlkan San’ın yakın arkadaşlarından Türküstün Gümüşel de San’ı lise çağlardından bu yana tanıdığını, pek çok kitabını birlikte sattıklarını anlattı.
San’ın Türk Sanat Dünyası için çok değerli bir şair olduğunu vurgulayan Gümüşel, son günlerinde de San’la olduklarını söyledi.
İlkan San’ın Ankara’daki pek çok özel okulun kurucusu olduğunu kaydeden Gümüşel, San’ı ‘’sakin ve pek çok dostu bulunan biri’’ olarak tanımladı. San’ın vefatından derin üzüntü duyduklarını ifade eden Gümüşel, ‘’8-10 ay kadar önce ‘Yolcuyum Dostlar’ isimli bir şiir yazmıştı. Belki de san'atçı hassasiyetiyle öleceği içine doğmuştu’’ diye konuştu.
|