Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim 8. sınıf ''İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük'' ders kitabında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin “demokratik''lik vasfına uygun olmayan bazı bilgilere yer verildiği gerekçesiyle bazı bölümlerinin uygulamadan kaldırıldığını bildirdi. Talim ve Türbiye Kurulu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında söz konusu ders kitabındaki “bazı hususlar”la ilgili çeşitli eleştiri ve değerlendirmelerin yer aldığı ifade edilerek şöyle denildi:
“DARBE ” BÖLÜMÜ KALDIRILDI, YENİ METİN
HAZIRLANIYOR
“Söz konusu dersin kitabında, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 'demokratik'lik vasfı ile demokrasimizin gelişme sürecine uygun olmayan bazı hususlara yer verildiği; dersin öğretim programının amacını aşan tartışmalı bilgilerin yer aldığı anlaşılmıştır. Dağıtılan kitaptaki bu bölümler uygulamadan kaldırılmış olup, Başkanlığımızca, söz konusu tartışmalı ve uygun olmayan bölümlerin yerine, programın amacına ve demokrasinin gereklerine uygun olarak hazırlanan yeni metinler bu öğretim yılında okutulmak üzere okullara ulaştırılacaktır.
Darbe ayıbı temizleniyor
MİLLÎ Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK), İlköğretim 8. sınıf ‘’İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’’ ders kitabında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ‘’demokratik’’lik vasfına uygun olmayan bazı bilgilere yer verildiği gerekçesiyle bazı bölümleri uygulamadan kaldırdı.
MEB TTK Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, açıklamanın son günlerde basında TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki ‘’bazı hususlarla ilgili çeşitli eleştirilerin ve değerlendirmelerin yer almasından dolayı yapıldığı’’ bildirildi. Geleceğin teminatı olan gençlerin Anayasa ve ilgili yasalara uygun olarak demokrasi, insan halkları, sevgi ve hoşgörü temelinde iyi bir vatandaşlık eğitimi almalarını sağlamanın eğitimin temel amacı olduğunun ifade edildiği açıklamada, İlköğretim 8. sınıfta okutulan TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin amaçlarından birinin de bu olduğu belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
‘’Bu derste çocuklarımıza, devletimizin kuruluş süreci, Atatürk’ün ilke ve inkılapları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu gerçeğinin öğretilmesi hedeflenmiştir. Ancak söz konusu dersin kitabında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ‘demokratik’lik vasfı ile demokrasimizin gelişme sürecine uygun olmayan bazı hususlara yer verildiği; bu dersin öğretim programının amacını aşan tartışmalı bilgilerin yer aldığı anlaşılmıştır. Dağıtılan kitaptaki bu bölümler uygulamadan kaldırılmış olup Başkanlığımızca, söz konusu tartışmalı ve uygun olmayan bölümlerin yerine, programın amacına ve demokrasinin gereklerine uygun olarak hazırlanan yeni metinler bu öğretim yılında okutulmak üzere okullara ulaştırılacaktır.’’
Bazı basın-yayın organlarında, kitabın ‘’yakın Türkiye tarihinin’’ anlatıldığı bölümlerde ‘’askeri müdahalelere ilişkin’’ ayrıntılı bilgiler eleştirilmişti.
Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığından, ''terör örgütü elebaşının adının ders kitabında yer aldığı'' iddiasının doğru olmadığı belirtilerek, ''''kitapta resim ve isim kullanılmadığı'' bildirildi.
Millî Güvenlik
kitabı da
düzeltilecek mi?
Inkİlap Tarihi kitabında değişikliğe gidileceği şeklinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın ardından, “İrtica” ile ilgili bölümü sebebiyle tepki çeken Millî Güvenlik Bilgisi ders kitabındaki hatanın da düzeltilip düzeltilmeyeceği merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının lise öğrencilerine okutmak için hazırladığı ve askeri bir yetkilinin de katkı yaptığı Milli Güvenlik Bilgisi ders kitabında, irticai faaliyetlere dikkat çekiliyor. Kitapta, irticaî faaliyetlerle ilgili bölümde, “Bugün de irticaî unsurların, din perdesi altında her alanda Atatürk’e ve onun inkılaplarına saldırı devam etmektedir. Bizlere düşen görev, Atatürk ilkelerine sımsıkı bağlanarak, cumhuriyetimizin temel kazanımı olan laikliği her türlü tehdide karşı korumaktır” deniliyor. Kitapta, bölücü faaliyetler adı altında da PKK’ya ilişkin bilgiler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün maç ziyaretiyle farklı bir boyut kazanan Ermenistan’la ilişkiler de var.
|