ŞEKER hastalığı konusunda toplumsal bilincin arttırılması amacıyla Sağlık Bakanlığının desteğiyle hekimler, sağlık personeli, hasta ve yakınlarına yönelik Türkiye Diyabet Kontrol Projesi yürütülecek.
Sağlık Bakanlığı, 15 üniversite, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti, Türk Diabet ve Obezite Vakfı, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği ile Diyabet Hemşireliği Derneği tarafından desteklenen proje kapsamında eğitim verilecek 22 il belirlendi.
Belirlenen 22 ile yakın illerden de katılım sağlanarak bütün Türkiye’yi kapsaması planlanan Diyabet Kontrol Projesi ile ülkede giderek yaygınlaşan diyabetin izlenmesi, diyabetli hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yetersiz kontrolün yol açabileceği organ hasarlarının engellenmesi, toplumsal duyarlılık ve farkındalığın arttırılması için ortak bir strateji oluşturulması hedefleniyor. Hedef kitlesi risk grubundakiler ve sağlık çalışanları olarak belirlenen proje çerçevesinde, 1. basamak sağlık hizmeti veren aile hekimleriyle pratisyen hekimler, diyabet hemşireleri ve eczacıların eğitimlerinin pekiştirilmesi için toplantılar düzenlenecek. Risk grubundakilere yönelik olarak da diyabetli hastalar eğitilecek, diyabeti olmayanların duyarlılığı arttırılacak, eğitim ve önleme programları yürütülecek. Proje, Sağlık Bakanlığı ve ilgili dernek yetkililerinin katılımıyla 22 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek bir basın toplantısıyla tanıtılacak.
‘’İNSÜLİNE BAŞLAMAKTA
TEREDDÜT EDİLİYOR’’
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, diyabet konusunda gerek hekimler ve sağlık personeli gerekse hastalarla yakınlarının farkındalığının arttırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Hastalar için sadece verilen reçetenin uygulanmasının yetmediğini, hastalarla yakınlarının diyabetle nasıl yaşanacağını bir hekim kadar iyi bilmeleri gerektiğini belirten Arslan, ‘’Ülkemizdeki 6 milyon diyabetli hastanın yaşam kalitesini yükseltmek, diyabete bağlı organ hasarlarını azaltmak ve yüksek risk taşımasına rağmen henüz farkında olmayan toplumu diyabetle mücadelede bilinçlendirmek için hazırlanan proje, ülkede bugüne kadar yürütülecek en büyük farkındalık projesi olacak’’ diye konuştu.
Yakından takip edilen diyabetli hastalarda bile olumsuzluklar ortaya çıkabildiğini ifade eden Arslan, kan şekerinin iyi takip edilmesi gerektiğini bildirdi. Kan şekerinin uygun sürede ayarlanamaması halinde ikinci bir ilâca başlamanın yararlı olacağını anlatan Arslan, ‘’Diyabetli hastalarda kan şekerini en iyi insülin ayarlıyor ama hem hastalar hem de hekimler buna başlamakta tereddüt ediyor. Bunun sonucunda da hastalara yetersiz tedavi uygulanıyor’’ dedi. Ankara/aa
|