TÜRK Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmada, 269 bin gıda satış ve toplu tüketim yerinin 6 aydır denetlenmediği, en çok cezanın ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelere kesildiği belirlendi.
Türk Sağlık-Sen’in Tarım Bakanlığı verilerine dayanarak gıda denetimiyle ilgili yaptığı araştırmada, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık olarak 5 bin gıda kontrolörü var. Bu kişilerin kontrol etmekle görevli olduğu ruhsatlı yaklaşık 30 bin gıda üretim yeri, 400 bin gıda satış işletmesi ve gıda toplu tüketim işletmesi bulunmakta. Yaklaşık olarak 1 gıda denetim elemanına denetlemek için 86 gıda üretim ve tüketim yeri düşüyor. Araştırmaya göre, 2008 yılının ilk altı ayında 400 bin gıda satış işletmesi ve toplu tüketim yerine yapılan denetim sayısı 131 bin. Her gıda işletmesinin bir kez denetlendiği dikkate alınırsa 269 bin gıda satış ve toplu tüketim yeri 6 aydır denetlenmedi.
Araştırmada ortaya çıkan bir diğer çarpıcı sonuca göre, 2008 yılının ilk 5 ayında Türkiye genelinde gıda üretim işletmelerine toplam 2 bin 817 adet ceza kesildi. 308 gıda üretim işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gıda satış ve toplu tüketim yerlerine kesilen ceza ise bin 224 olurken, bu işletmelerin 184’ü hakkında savcılığa başvuruldu.
Aynı dönemde yapılan denetimler sonucunda 724 un ve unlu mamul, 722 de ekmek üreten gıda işletmesine ceza kesildi. Bu cezaların, tüm gıda üretim işletmelerine kesilenlerin yüzde 51’ini oluşturduğuna dikkat çekilerek, bu veri doğrultusunda ‘’söz konusu işletmelerin en sağlıksız üretim yerleri olarak belirlendiği’’, denetimler sonucunda en az cezayı su ürünleri gıda üretim işletmelerinin aldığı, bu yerlere ilk 5 ayda sadece 10 ceza kesildiği belirtildi. Aynı dönemde yemek fabrikalarına da 204 ceza kesildiği bildirildi.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, gıda denetimlerine gereken önemin verilmesi gerektiğini kaydederek, ‘’30 bin gıda üretim, 400 bin de gıda tüketim ve satış işletmesinin denetiminden sadece 5 bin kişi sorumlu. Yeterli denetim olmayınca gıdada istismar artıyor, halk sağlığı riske atılıyor’’ dedi.
Kahveci, acil olarak bütün gıda üretim, satış ve tüketim işletmelerini denetleyebilecek bir mekanizma oluşturulması gerektiğini belirtti.
|