Ulusal Mahkeme, İç Savaş (1936-39) ve diktatör Franco döneminde (1939-75) öldürülenler ve kaybolan yaklaşık 90 bin kişiyle ilgili olarak, Başpiskoposlar Konferansı, Adalet ve Kültür Bakanlıkları ile Madrid, Cordoba, Granada ve Sevilla belediyelerinden ellerindeki tüm belgeleri teslim etmelerini istedi.
“UMUDUMUZ MAHKEMEDE”
İç Savaş ve Franco döneminde yakınlarını kaybedenlerin kurduğu ve bugüne kadar Ulusal Mahkemeye sekiz suç duyurusunda bulunmuş olan derneğin başkanı Emilio Silva, "Kayıp cesetlerin bulunması devletin sorumluluğundadır. 70 yıl sonra umudumuz mahkemede" dedi.
70 yıllık hesaplaşma
İSPANYA'DA, Ulusal Mahkemenin hakimi Baltasar Garzon, İç Savaş (1936-1939) ve diktatör Franco döneminde (1939-1975) öldürülenler ve kayıp olan yaklaşık 90 bin kişiyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak için, İspanya Başpiskoposlar Konferansı, Adalet ve Kültür bakanlıkları ile Madrid, Cordoba, Granada ve Sevilla belediyelerinden ellerindeki bütün belgeleri teslim etmelerini istedi. Sosyalist hükümetin diktatör Franco dönemi ile yüzleşmek ve o döneme ait kötü izleri ortadan kaldırmak amacıyla çıkarttığı yasada öngörülenlerle ilgili ilk adımlar atılıyor. Ulusal Mahkeme hakimi Garzon, İç Savaşın başladığı 17 Temmuz 1936 tarihinden diktatör Franco’nun ölümüne (1975) kadar olan sürede kayıp olan, kurşuna dizilen veya İç Savaş sırasında öldürülen ve toplu mezarlara gömülenlerin listesini ortaya çıkarmak için resmî kurumlardan ve o dönemde Franco rejiminin yandaşlarına destek veren Katolik Kilisesinden ellerindeki belgeleri açarak yardımcı olmalarını istedi.
Hakim Garzon’un talimat yolladığı kurumlardan, İspanya’daki Katolik Kilisesinin temsilcisi olan Başpiskoposlar Konferansının kendisine bağlı 22 bin 827 kilisedeki Franco dönemine ait tarihi belgeleri açmak zorunda kalacağı belirtiliyor. İspanyol hakim, döneme ait bütün belegeleri topladıktan sonra kayıplar ve ölümlerle ilgili bir soruşturma açılıp açılamaması için yeterli delil olup olmadığına karar verecek.
Bu arada, İç Savaş ve Franco döneminde yakınlarını kaybedenlerin kurduğu dernek, bugüne kadar Ulusal Mahkemeye 8 suç duyurusunda bulundu. Dernek başkanı Emilio Silva, hakim Garzon’un girişiminden sonra yaptığı açıklamada, “Kayıp cesetlerin bulunması devletin sorumluluğundadır. 70 yıl sonra umudumuz mahkemede” dedi.
|