Mersin Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Sanayi Ticaret Bakanlığınca imalatçı esnaf için başlatılan “Can Suyu Projesi”nden ulaşım, ticaret, hizmet sektörlerinin de yararlandırılmasını istedi ve projenin 5000 işyeriyle sınırlandırılmasını eleştirdi. Dinçer, “Bu haliyle proje bize destek olur, ama sıkıntımızı çözmez” dedi.
MERSİN Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, esnafın her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini belirterek, ‘’esnafın yeniden canlandırılması için Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki teşviklerin bizlere de verilmesini istiyoruz’’ dedi.
Dinçer, uzun süreden beri sıkıntılı dönem geçiren esnafın yüklerinin halen hafifletilmediğini, aksine iş hacmindeki daralmaya bağlı olarak sıkıntının katlanarak büyüdüğünü ileri sürdü. Küçük esnafı koruyucu ve geliştirici politikaların benimsenmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, ‘’şu an ülke genelinde ayda 5-6 bin esnaf kepenk kapatıyor. Bu rakam azımsanacak bir şey değil. Çünkü kapatılan her iş yeri, aileyle birlikte 10 kişinin işsiz belki de aç kalması anlamına gelir’’ dedi. İş yerini kapatan esnafa çalışmak için yeni bir imkan bulunmadığını da ileri süren Dinçer, şöyle konuştu: ‘’Esnaf sıkıntı üzerine sıkıntı yaşıyor. Bir çok esnafımız büyük umutlarla ‘bismillah’ diyerek açtığı dükkanını siftah bile etmeden tekrar kilitliyor. Bu soruna acilen çözüm bulunmalı. Çözüm noktasında her geçen gün biraz daha kötüye giden esnafın tekrar canlandırılması için organize sanayi bölgelerindeki teşviklerin bizlere de verilmesini istiyoruz.’’
Türk ekonomisinde ve istihdamında küçük esnafın yadsınamaz bir yere sahip olduğuna işaret eden Dinçer, ‘’Aslında esnafımızı büyütmemiz gerekiyor. Ama mevcut koşullarda bu mümkün değil. Büyümeyi gerçekleştiremediğimiz için en azından asgari koşullarda bile olsa esnafımızı korumamız lazım’’ diye konuştu.
CAN SUYU PROJESİ GENİŞLETİLSİN
Dinçer, Sanayi Ticaret Bakanlığı’nca imalatçı esnaf ve sanatkara yönelik 20 Ağustosta başlatılan ‘’Can Suyu Projesi’’ sayesinde sıfır faizli, ilk altı ayı ödemesiz, 18 ay vadeli kredi kullanabileceğini hatırlatarak, ‘’proje bizlere destek olur. Ama bu sıkıntılarımızı çözmez’’ dedi.
Projenin imalat sektöründe hizmet veren 5 bin iş yerini kapsadığını hatırlatan Dinçer, şöyle konuştu: ‘’Esnaf sadece imalat sektöründen oluşmuyor. Bu nedenle proje daha da genişletilerek, ulaşım, ticaret ve hizmet sektörünü de kapsamalı. Ayrıca projeden sadece 5 bin iş yerinin faydalanması da çok sınırlı bir rakam. Çünkü Türkiye genelindeki tüm iş yerleri düşünüldüğünde, Mersin özelinde belki de binlerce sıkıntı çeken esnafımızdan sadece 100’ü destek görebilecek. Yani bizler, kısa vadede sıkıntılarımızı geçici süreyle çözecek olan ‘Can Suyu Projesi’nin genişletilmesini, uzun vadede ise teşvik verilmesini istiyoruz.’’
|