"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hurmada Ramazan bereketi

Konya’da yaklaşık 7 yıldır hurma ve ürünlerini satan firma, Ramazan yaklaştıkça satışlarının arttığını bildirdi. Firmanın ortaklarından Mehmet Özkan, işlerinin genelde Ramazan'dan yaklaşık 10 gün önce çok hareketlendiğini ve ay boyunca artan yoğunluğun Ramazan'ın sonuna kadar devam ettiğini söyledi.

KONYA'DA Ramazan Ayı öncesinde satışları artan hurmalar kilosu 5 ile 100 YTL arasında alıcı buluyor. Konya’da yaklaşık 7 yıldır hurma ve ürünlerini satan firma, Ramazan ayına birkaç gün kala en yoğun günlerinden birini yaşıyor. Firmanın ortaklarından Mehmet Özkan, sıcak iklimlerde yetişen hurmanın tüketiminin Ramazan ayında tavan yaptığını, bu yüzden yurt dışıyla daha önceden bağlantılar yaptıklarını söyledi.

İşlerinin genelde Ramazan ayından yaklaşık 10 gün önce çok hareketlendiğini dile getiren Özkan, yoğunluğun Ramazanın sonuna kadar sürdüğünü bildirdi. Fiyatlarda geçen yıla göre bir farklılık olmadığını vurgulayan Özkan, şunları kaydetti: ‘’Bizde hurmanın hemen her çeşidi var. Medine hurması 5, İran hurması 6, meşruk 8, medine kıvırcık 10, çelebi, safavi ve çekirdeksiz hurma 15, mebrum süper 18, mejdul sugi ve sufri 20, mebrum duble 25, amber 50, acve ise 60-100 YTL arasında satılıyor. Çekirdeği alınmış bademli hurma çeşitleri 25-30 YTL, dalıyla birlikte satılan taze yaş hurma ise 10 YTL’den alıcı buluyor. Genellikle müşteriler 10-25 YTL arasında olanları tercih ediyor.’’

27.08.2008


 

CANSUYU PROJESİ SIKINTIYI ÇÖZMEZ

Mersin Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Sanayi Ticaret Bakanlığınca imalatçı esnaf için başlatılan “Can Suyu Projesi”nden ulaşım, ticaret, hizmet sektörlerinin de yararlandırılmasını istedi ve projenin 5000 işyeriyle sınırlandırılmasını eleştirdi. Dinçer, “Bu haliyle proje bize destek olur, ama sıkıntımızı çözmez” dedi.

MERSİN Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, esnafın her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini belirterek, ‘’esnafın yeniden canlandırılması için Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki teşviklerin bizlere de verilmesini istiyoruz’’ dedi.

Dinçer, uzun süreden beri sıkıntılı dönem geçiren esnafın yüklerinin halen hafifletilmediğini, aksine iş hacmindeki daralmaya bağlı olarak sıkıntının katlanarak büyüdüğünü ileri sürdü. Küçük esnafı koruyucu ve geliştirici politikaların benimsenmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, ‘’şu an ülke genelinde ayda 5-6 bin esnaf kepenk kapatıyor. Bu rakam azımsanacak bir şey değil. Çünkü kapatılan her iş yeri, aileyle birlikte 10 kişinin işsiz belki de aç kalması anlamına gelir’’ dedi. İş yerini kapatan esnafa çalışmak için yeni bir imkan bulunmadığını da ileri süren Dinçer, şöyle konuştu: ‘’Esnaf sıkıntı üzerine sıkıntı yaşıyor. Bir çok esnafımız büyük umutlarla ‘bismillah’ diyerek açtığı dükkanını siftah bile etmeden tekrar kilitliyor. Bu soruna acilen çözüm bulunmalı. Çözüm noktasında her geçen gün biraz daha kötüye giden esnafın tekrar canlandırılması için organize sanayi bölgelerindeki teşviklerin bizlere de verilmesini istiyoruz.’’

Türk ekonomisinde ve istihdamında küçük esnafın yadsınamaz bir yere sahip olduğuna işaret eden Dinçer, ‘’Aslında esnafımızı büyütmemiz gerekiyor. Ama mevcut koşullarda bu mümkün değil. Büyümeyi gerçekleştiremediğimiz için en azından asgari koşullarda bile olsa esnafımızı korumamız lazım’’ diye konuştu.

CAN SUYU PROJESİ GENİŞLETİLSİN

Dinçer, Sanayi Ticaret Bakanlığı’nca imalatçı esnaf ve sanatkara yönelik 20 Ağustosta başlatılan ‘’Can Suyu Projesi’’ sayesinde sıfır faizli, ilk altı ayı ödemesiz, 18 ay vadeli kredi kullanabileceğini hatırlatarak, ‘’proje bizlere destek olur. Ama bu sıkıntılarımızı çözmez’’ dedi.

Projenin imalat sektöründe hizmet veren 5 bin iş yerini kapsadığını hatırlatan Dinçer, şöyle konuştu: ‘’Esnaf sadece imalat sektöründen oluşmuyor. Bu nedenle proje daha da genişletilerek, ulaşım, ticaret ve hizmet sektörünü de kapsamalı. Ayrıca projeden sadece 5 bin iş yerinin faydalanması da çok sınırlı bir rakam. Çünkü Türkiye genelindeki tüm iş yerleri düşünüldüğünde, Mersin özelinde belki de binlerce sıkıntı çeken esnafımızdan sadece 100’ü destek görebilecek. Yani bizler, kısa vadede sıkıntılarımızı geçici süreyle çözecek olan ‘Can Suyu Projesi’nin genişletilmesini, uzun vadede ise teşvik verilmesini istiyoruz.’’

27.08.2008


 

Pidede fiyat uçurumu

Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte birçok ilde fırıncıların meslek örgütleri ile esnaf odaları tarafından belirlenen pide fiyatları, girdi maliyetlerinin hemen hemen aynı olmasına rağmen birçok bölgede farklılıklar gösteriyor.

RAMAZAN sofralarının vazgeçilmez lezzeti pidenin yurt genelindeki satış fiyatları belli olurken, fiyatlar arasındaki fark dikkat çekti. Pide fiyatları, girdi maliyetlerinin hemen hemen aynı olmasına rağmen birçok bölgede farklılıklar gösterdi. Pideyi en ucuza yiyecek olanların başında Batmanlılar geliyor. Batman’da fırınlarda üretilecek olan 400 gramlık pideler 60 YKr’a satılacak. En pahalı pideyi ise Manisalılar tüketecek. Manisa’da 300 gram ağırlığındaki pidenin 1,25 YTL’ye satışa sunulacağı bildirdi. Buna göre, Batmanlılar pidenin kilogramına 1,5 YTL, Manisalılar ise 4,16 YTL ödeyecek. İstanbul’da ise geçen yıl 1,5 YTL’den satılan 450 gramlık pidenin ağırlığı bu yıl 400 grama düşürülerek, aynı fiyattan satılmasına karar verildi. Geçen yıl 2 YTL’ye satılan 600 gramlık pidenin fiyatı ise 2,25 YTL olarak açıkladı. Ankara Fırıncılar Odası ise geçen yıl 300 gramı 75 YKr’den satılan Ramazan pidesinin bu yıl 300 gramının 1 YTL’ye satılacağını açıkladı. Ramazan pidelerinden 450 gramlıkların 1,5 YTL, 600 gramlık olanların ise 2 YTL’ten satılmasını planlayan oda yönetimi, fiyat tekliflerini Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odasına sundu. Kayseri’de ramazan boyunca günde 250 bin adet pide üretmeyi hedefleyen fırıncılar, 300 gramlık pideyi 55 YKr’den satışa sunacak. Yetkililer, pidelerin özelliklerine göre fiyatlarının da değiştiğini belirterek, 600 gramlık pidenin 1,10 YKr, 300 gramlık yumurtalı ve susamlı pidenin 70 YKr, 600 gramlık yumurtalı ve susamlı pidenin ise 1,40 YKr’den satılacağını belirtti. Konya Fırıncılar Odası ise ramazan pidesini geçen yılki fiyatla satışa sunulacağını açıklayarak, 300 gram sade pidenin 75 YKr olacağını bildirdi. Konya’da Karatay Belediyesi öncülüğünde kurulan Halk Ekmek Fabrikası ise 300 gramlık pideyi 45 YKr’ye satacak. Erzurum, Adana ve Gaziantep’te de 300 gram ağırlığındaki pidenin fiyatı 70 YKr olarak belirlendi.

27.08.2008


 

Ülker 740 milyon dolar ciro hedefliyor

ÜLKER,Türkiye’nin en geniş ürün çeşitliliğine sahip içecek grubu olarak iddiasını sürdürürken 2008 yılında 18 markaya ulaştı.

Ülker İçecek Grubu’nun 2007 yılında 625 milyon YTL olan toplam cirosunun 2008 yılında 738 milyon YTL’ye ulaşması hedefleniyor. Ülker İçecek Grubu’nun yeni ürünlerinin tanıtıldığı ve 2008 değerlendirmesinin yapıldığı toplantıya Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, İçecek Grubu Genel Müdürü Şener Astan ve İçecek Grubu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Gökalp katıldı. Türkiye içecek sektörünün “en fazla çeşit üreten” önemli bir oyuncusu olduklarını vurgulayan Tütüncü, süt ve sütlü ürünlerin yanında, kola, gazoz, malt içeceği, meyve suyu, doğal mineralli su, sporcu içeceği, enerji içeceği ve buzlu çayla her türlü içecek talebini karşılar durumda olduklarını söyledi. Tütüncü, Ülker olarak içecek üretiminin 2008 yılında yüzde 11 artışla 676 milyon litreye, toplam cironun da 2008 yılında 738 milyon YTL’ye ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. Türkiye içecek pazarının 3.6 milyar YTL büyüklüğünde olduğunu belirten Astan, toplam ticarette yüzde 10’luk bir değere sahip olan bu pazarda önemli bir oyuncu olarak 2002 yılından beri var olduklarını dile getirdi. Astan, Adapazarı Akyazı’daki Della Gıda fabrikasının saatte 200 bin litre dolum, yılda da 640 milyon litre üretim kapasitesine sahip olduğunu bildirdi. Toplantıda içecek grubunun yeni ürünlerini tanıtan Gökalp, gruba iki yılda 6 marka ve 20 çeşidin katıldığını kaydetti. Ülker’in Flores markası ile doğal mineralli gazlı su pazarına giriş yaptığını ifade eden Gökalp, satış hedeflerinin yıllık 80 milyon şişe olduğunu vurguladı.

Ümit Kızıltepe / İstanbul

27.08.2008


 

İstikbal’den, İran’da 15 yeni mağaza

LÜBNAN, Katar, Kuveyt, Ürdün, Suriye ve Irak’ta da birçok mağazası bulunan İstikbal Mobilya, 2009 yılı sonuna kadar İran’da 15 yeni mağaza daha açarak mağaza sayısını İran’da 50’ye, yurt dışında ise 205’e çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

İstikbal’den yapılan açıklamaya göre, şirket, son olarak İran’daki yatırım hedeflerini belirledi. Suriye, Irak ve İran’da toplam 35 mağazası bulunan İstikbal, 2009 yılı sonuna kadar İran’da açacağı 15 yeni mağaza ile Ortadoğu’daki gücünü artıracak. İran’da şu an 35 mağazası ve 60 satış noktası bulunan İstikbal, İran’da bulunan tüm bayilerini geçtiğimiz günlerde Kayseri’de ağırladı.İran bayilerinin Kayseri ziyaretinde konuşan Boydak Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Murat Bozdağ, “İstikbal; Türkiye’deki gücünü yurt dışına da emin adımlarla taşıyan lider bir marka. Ortadoğu bizim için çok önemli bir pazar. Önümüzdeki dönemde İran’da açacağımız 15 yeni mağaza ile İran’daki mağaza sayımız 50’ye çıkacak. Çok kısa zamanda Şam- Harasta yanında Halep, Lazkiye, Hama, Humus ve Tartus gibi Suriye’nin farklı bölümlerinde de yeni mağazalar açacağız ve hız kesmeden Ortadoğu’daki mağaza atağımızı güçlendireceğiz.” dedi. Turquality projesinde önemli bir yere sahip olan, Rusya, Mısır, İtalya, İspanya, Yunanistan, Almanya gibi 80’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren İstikbal, İran’da açılacak yeni mağazalar ile yurt dışı mağaza sayısını 205’e yükseltecek.

Yeni Asya / İstanbul

27.08.2008


 

Madencilik yine gözde

ENERJİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, son yıllarda Türkiye’de verilen maden ruhsatlarının son 5 yılda 2 kat arttığını belirtti.

Yıldırım, yasal düzenlemenin yapılması ve dünya piyasalarında madenin önem kazanmasıyla Türkiye’deki madencilik faaliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığını ifade ederek, 2002 yılı sonunda 22 bin olan toplam arama-işletme ruhsatı sayısının halihazırda 45 bine yükseldiği bildirdi. Sektörde son zamanlarda ‘’yoğun bir talep’’ olduğuna işaret eden Yıldırım, son 5 yılda verilen maden ruhsatlarının 2 kattan fazla arttığına dikkati çekti. Yıldırım, maden ruhsatı için yapılan başvuru sayısında da artış yaşandığını, 1995-2004 yılları arasında 5 bin 500 olan ortalama yıllık müracaat sayısının son üç yılda ortalama 17 bine çıktığını kaydetti. Madencilik faaliyetlerindeki artışla enerji politikası arasında sıkı bir bağ olduğunu ifade eden Yıldırım, bu yüzden kömür ve jeotermal kaynaklar üzerine yoğunlaştıklarını söyledi. Jeotermal kaynaklar alanında ‘’aşırı bir talep’’ olduğunu ifade eden Yıldırım, son üç ayda 700’den fazla jeotermal müracaatı olduğunu, Temmuz 2008 sonu itibariyle de bu alanda, 7353’ü arama ve 1195’i işletme olmak üzere toplam 8 bin 548 adet ruhsat düzenlendiğini bildirdi.

27.08.2008


 

Türkiye Finans - Western Union İşbirliği

TÜRKİYE Finans, uluslar arası para göndermealma hizmeti sağlayan Western Union’ın acente ağına dahil oldu.

Türkiye Finans’ın bütün şubelerinden Western Union’la yurt dışına para gönderilip alınabilecek. Türkiye Finans, dünya çapında 200 ülke ve bölgedeki 355 bin acente hizmet noktasıyla hızlı, güvenilir ve kolay para göndermealma hizmeti sağlayan Western Union’la işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliğine yönelik ayrıntıları açılamak için düzenlenen toplantıya Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Aydın Gündoğdu ile Western Union Güneydoğu Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Gonca Açıkalın ve Western Union Türkiye, Bulgaristan, İsrail ve Kuzey Kıbrıs’tan Sorumlu Ülke Direktörü Nogay Kanpolat katıldı. İki kurum arasında varılan anlaşmaya göre katılım bankaları arasında en fazla şube sayısına sahip olan Türkiye Finans’ın 166 şubesinin tamamından Western Union’la banka hesabına gerek olmadan, yurt dışına para gönderilebilecek veya yurt dışından Türkiye’ye gönderilen para çekilebilecek. Western Union işbirliği ile ilgili bir değerlendirme yapan Gündoğdu, “Türkiye Finans olarak bir yeniliğe daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Western Union sayesinde yurt dışı ile Türkiye arasında bir köprü oluşturmayı ve bu sayede yurt dışı operasyonlarımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi. Western Union sistemiyle Türkiye Finans şubelerinden yurt dışına Euro ve dolar cinsinden para gönderilebilecek, yurt dışından gelen para da Türkiye’deki alıcı tarafından istenirse yine Euro veya dolar olarak çekilebilecek.

Faruk Saim Akhan / İstanbul

27.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır