8. CUMHURBAŞKANI Turgut Özal’ın başlattığı, fakat neredeyse unutulmaya yüz tutan “Cumhurbaşkanı-iş adamları” düzeyindeki yurt dışı gezileri geleneği yeniden hayata geçti. Bir yıl önce Köşk’e çıkan Abdullah Gül, şu ana kadar 20 ülkeye gezi düzenledi.
Gül, Japonya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Mısır, Katar, Romanya ve Hırvatistan’a heyetler halinde iş adamlarını da götürürken, geziler serisiyle bine yakın iş adamı dünyanın dört bir yanında iş bağlantıları kurdu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’a üye iş adamı, sanayici ve tüccarlar gezilere büyük ilgi gösterdi.
Türkiye son yıllarda ihracatta rekor kırıyor. Yıllık ihracat rakamları 100 milyar doları aşan Türkiye’nin yabancı ülkelerle gerçekleşen iş hacmi 250 milyar dolara yaklaştı. Gezilere katılan isimlerden TUSKON Genel Başkanı Rıza Nur Meral, üst düzey gezilerin ülkeye çok yönlü faydalar sağladığını vurguladı. Meral’e göre, bu gezilerin ekonomik açıdan orta ve kısa vadede karşılıkları olacak. “Bu geziler orta vadede ülke bir nev'î tanıtım ve imaj çalışması yapıyor” diyen Meral, bunun da Türk iş adamları ve mallarını marka haline getirdiğini, kısa vadede ise Türk iş adamlarının bu ülkelerdeki ihalelere girme fırsatı elde ettiğini söyledi. Meral, bu geziler sayesinde işadamlarının iş yaptıkları ülkelerde karşılaştıkları sıkıntıların daha kolay çözüm bulduğunu kaydetti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’nun verilerine göre, gidilen ülkelerde geçen yılki iş hacmi 12 milyar dolar. Bunun yıl sonunda 20 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 2010’da ise 50 milyar dolar hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün gezilerine tekstil, inşaat, gıda, elektronik, finans, enerji ve turizm gibi sektörlerden çok sayıda üst düzey yöneticinin yanısıra işadamları ve sanayici katıldı.
|