ATIK maddelerin doğaya zarar vermesini önlerken aynı zamanda ekonomiye de katma değer getiren ‘Geri Gönüşüm Projesi’ni büyük bir kararlılıkla yürüten Sarıyer Belediyesi 2 ayda 2 ton kullanılmış bitkisel yağ toplanmasını sağladı.
Gelişmiş ülkelerde kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların kanalizasyona ve yüzeysel sulara dökülmesinin yasak olması sebebiyle ülkemizde de başlatılan bu uygulamayı Sarıyer Belediyesi vatandaşlarla işbirliği içinde devam ettiriyor.
Bitkisel yağların evlerde kızartma yemeklerin yapılmasında kullanıldıktan sonra lavabolara dökülmesini önlemek için başlatılan proje kapsamında vatandaşlara plâstik toplama kapları dağıtıldı.
Sarıyer Belediyesi yürüttüğü proje ile hem kanalizasyon borularının daralarak tıkanmasının önüne geçti, hem de denize karışan atık yağlar sebebiyle meydana gelen tabiat kirliliğini önledi. Belediye Başkanı Yusuf Tülün, belediyelerin görevlerinden birinin de insan ve tabiat sağlığını korumak olduğuna dikkat çekti.
Öte yandan Sarıyer Belediyesi doğanın kirlenmesine neden olan atık pilleri de düzenli bir şekilde toplayarak, imha edilmesini sağlıyor. 300 noktaya konulan kutularla 2 yılda 2 buçuk ton atık pil toplayan Belediye, bu konuda TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri derneği) ile işbirliği yapıyor. Atık pillerin toplanması için yaptırılan özel kutular işyerlerine, okullara, camilere, muhtarlıklara, alış veriş merkezlerine, pil satış noktaları ile marketlere koyuldu. İçinde cıva ve bazı kimyevi maddelerin bulunması nedeniyle ciddî anlamda tabiatta kirliliğe yol açan atık pillerin toplanması konusunda Sarıyer’in İstanbul’da 4’ncü pilot bölge olarak seçildiği belirtildi.
|