TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sigara yasağından zarar gördüğünü iddia eden alış veriş merkezlerindeki yerler ile dışardaki benzer yerlerin geçmiş dönemlerindeki cirolarını karşılaştırarak, buna göre bir düzenleme yapabileceklerini söyledi.
Erdöl, yaptığı açıklamada, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen uygulamaların çok önemli olduğunu, sigara yasağı uygulamasının da ‘’insan sağlığı aşısı’’ olduğunu belirtti. Bazı alanlarda sigara içilmemesi uygulamasının ülke genelinde büyük bir destek gördüğünü kaydeden Erdöl, ‘’Geldiğimiz nokta umduğumuzdan çok daha iyi. Vatandaşımız kendi sağlığına, çoluk çocuğunun sağlığına daha bilinçli yaklaşıyor. Uygulamaya sahip çıkıyorlar. Elde edilen ilk veriler çok olumlu’’ dedi. Erdöl, sadece alış veriş merkezleriyle ilgili bazı şikâyetler aldıklarını kaydederek, şunları söyledi:
‘’Alış veriş merkezlerindeki kafe ve restoranlar ile dışardaki benzer alanlar arasında haksız rekabet olduğuna yönelik eleştiriler geliyor. Bununla ilgili inceleme yapıyoruz. Acaba geçmişteki cirosuyla şimdiki cirosu nasıl? Bir de dışarıdaki benzer faaliyet gösteren yerlerdeki cirolar nasıl? Bunları karşılaştıracağız. Alış veriş merkezlerindeki işyerlerinin cirosu düşmüş, dışardaki mekânlardaki cirolar artmış ise benzer faaliyette bulunanlar açısından o zaman bir düzeltme yapma ihtiyacı olabilir. Bunu da kendilerine söyledim. Fakat bu asla alış veriş merkezlerinde sigarayı serbest bırakmak değil, dışardakilerin yükümlülüklerinin daha erkene alınması şeklinde olabilir.’’
“KANUN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR”
Bu tür uygulamalar için kanun değişikliğinin gerekli olduğunu anımsatan Erdöl, ‘’Alış veriş merkezlerinde sigara içmeme yasağının ötelenmesi, gevşetilmesi, ertelenmesi asla söz konusu olamaz. Dışardakilerin erkene alınması düşünülebilir. Bu da kanun değişikliği gerektiriyor. Meclis açılmadan bu konuda hiç bir şey yapılamaz’’ diye konuştu. Uygulamayla Türkiye’nin daha dumansız olacağını ve sağlıklı nesiller yetişeceğini ifade eden Erdöl, şöyle konuştu: ‘’Birkaç istatistiki veri, gayri resmî olarak elimize geçti. Sigara satışlarında ilk aylarda zannedildiği kadar ciddî bir düşüş olmadı. Bunun sebebini tam olarak bilemiyoruz. Bazı anketlerde sigara içenlerin oranlarında yüzde 10-20 oranında azalma olduğu gösteriliyor. Sigara satışlarının niye azalmadığı benim kafamda soru işareti. Bunları aydınlatabilmek için 5-6 ay kadar bir zaman ihtiyacımız var. Tam istatistiki verileri söyleyebilmek için biraz erken.’’ Kapalı alanlarda sigara içme yasağı 19 Mayıs 2008’de uygulama konulmuştu. Alış veriş merkezlerindeki kafe ve restoranlar yasak kapsamında bulunurken, bu yasak, caddelerdeki kafe ve restoranlarda 19 Temmuz 2009’da uygulamaya geçecek.
|