Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçeleri arasında 31 Temmuzda başlayan ve altıncı gününde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınında 77 evin yandığı, iki kişinin öldüğü Serik ilçesine bağlı Karataş Köyünde hayatın yeniden normale dönmesi amacıyla devlet bütün kurumlarıyla köye hizmet götürüyor. Yangından sonra bazı köylülerin evlerinin enkazıda dolaşarak yanmayan veya kullanılabilen eşyalarını topladıkları görüldü.
Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçeleri arasında 31 Temmuzda başlayan ve altıncı gününde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınında 77 evin yandığı, iki kişinin öldüğü Serik ilçesine bağlı Karataş Köyünde hayatın yeniden normale dönmesi amacıyla devlet bütün kurumlarıyla köye hizmet götürüyor. Antalya-Alanya kara yolunun Aspendos kavşağından, Karataş Köyüne kadar olan yaklaşık 20 kilometrelik köy yolu, resmî plâkalı hizmet araçlarıyla dolu. Hemen her kurumdan görevliler sık sık Karataş Köyüne gelerek, kendi kurumlarının üzerine düşen hizmetleri bir an önce yerine getirmek amacıyla yoğun çaba gösteriyorlar.
OBAKENTTE HAYAT
77 evin yandığı Karataş köyünde Türk Kızılayı 36 konutluk iki ‘’obakent’’ kurdu. Evleri yanan çoğunluğu yaşlı köylüler, obakentlere yerleşti. TEDAŞ Obakent’in elektrik ihtiyacı için hızla elektrik direkleri dikerek, obakente elektrik vermeye başladı. Diğer kurumlar da tuvalet ihtiyacı için geçici kanalizasyon sistemi ve hijyen kurallarına uygun fosseptik çukurları açtı. Çeşitli kuruluşlar obakente üç öğün sıcak yemek ulaştırmaya devam ederken, diğer yandan da gönüllü kuruluşların yiyecek ve giyecek yardımları sürüyor. Obakent sakinlerinin en önemli sorunu sıcak hava. Suntadan yapılan barakaların sıcağı geçirmesi yüzünden köylüler, yanan ormandan kestikleri ağaçlarla barakaların önüne yöre halkının ‘’köşk’’ olarak nitelendirdikleri çardaklar kurmaya başladı.
AFET EVLERİNİ TOKİ YAPACAK
Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü görevlileri de evleri yanan vatandaşlara afet evleri yapılması amacıyla çalışmalara başladı. İlk etapta vatandaşların taleplerini toplayan görevliler, afet evlerinin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı veya TOKİ tarafından çok kısa süre içinde yapılacağını bildirdi.
AFETZEDELERE PSİKOLOJİK DESTEK
Bu arada, yangından hemen sonra bölgeye Türk Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nın ortaklaşa oluşturduğu ‘’Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birimi’’ ekibi gitti. Orman yangınından zarar gören, evleri yanan, yakınlarını yangında kaybeden köylülerle görüşen görevliler, tıbbî destekte bulundu.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Çetin Özkan, şunları söyledi: ‘’Yangından sonra insanlar olayın şokundaydılar. Öncelikleri barınma sorunlarını çözmekti. Yangından ötürü yoğun travmaya uğrayan, tedavi edilmesi gereken insan yoktu. Yakınlarını kaybedenlerle de görüştük. Zaman zaman bölgeye giderek, afetin psikiyatrik ve psikolojik etkilerini incelemeye devam edeceğiz.’’
|