Yiyecekleri nemden koruyun
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Zerrin Erginkaya, sıcakların en fazla hissedildiği Ağustos ayında gıdaların bozulma riskinin de en üst seviyeye çıktığını söyledi.
Doç. Dr. Erginkaya, sıcaklığın 40 dereceye, nemin yüzde 70-80’lere ulaştığı bu günlerde gıdaların saklanmasına ve tüketilmesine ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Yüksek nemin gıda zehirlenmelerine yol açacak yapısal bozukluklara sebep olabileceğini ifade eden Erginkaya, şöyle konuştu:
‘’Nemli ortam, sulu ortam demektir. Bu da mikroorganizma üremesini hızlandırır. Mikroorganizmalar kuru ortamlarda daha az gelişim gösterir. Nemli günlerde açıkta bırakılan gıdalarda küflenme ve bozulma daha hızlı olur. Özellikle meyve ve sebzeler bozulmadan en hızlı etkilenen gıdalardır. Bunlar ıslak bırakılmadan, kuru bir şekilde buzdolabında saklanmalı.’’
Erginkaya, gıdaların ihtiyaca göre az miktarda alınıp hızlı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Erginkaya, lokantalarda da hijyen kurallarının bu aylarda daha titizlikle uygulanması gerektiğini bildirdi.
Lokantalarda salata gibi garnitürlerin bozulmasının önlenmesi için talep doğrultusunda hazırlanarak servis yapılması, çok iyi temizlendiği yolunda kuşku duyulan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirten Erginkaya, yemeklerin 50-55 derece sıcaklıkta bekletilmesini önerdi.
Doç. Dr. Erginkaya, ‘’Yemeklerde olası patojen bulaşma söz konusu ise bu vücut sıcaklığında çok hızlı ürer. 50-55 derece sıcaklık patojenlerin üremesini durdurur’’ dedi.
|
13.08.2008
|
|
‘Meyan’ ile sağlıklı serinlik
ÇUKUROVA’DA yıllarca serinleme aracı olarak kullanılan, kolalı içeceklerin ana maddelerinden meyan kökü, beslenme uzmanlarının teklifleri doğrultusunda yeniden gözde oldu.
Çukurova’da bunaltıcı hava sıcaklığı sebebiyle yörede yaşayanlar tarafından yaz aylarında bol miktarda tüketilen ve ‘’aşlama’’ olarak da adlandırılan meyan şerbeti, serinletici özellikleri ve sağlığa yararıyla biliniyor.
Türkiye’de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak, özellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan meyan şerbeti, Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve tüketilen bir içecek.
Meyan şerbeti bugün de, Çukurova’daki şehirlerde hemen her köşe başında, evlerinde hazırladıkları meyan şerbetini sırtlarında taşıdıkları özel güğümlerde soğuk şekilde satan gezgin satıcılar sayesinde, Çukurovalıların serinleme ihtiyacını gideriyor. Bütün dünyada popüler olan kolalı içeceklerin ana maddelerinden birini de meyan kökü oluşturuyor. Adana’da uzun yıllardır aktarlık yapan Sadık Değişmez, televizyon kanallarındaki sağlık programlarına katılan ünlülerin beslenme uzmanlarının sık sık meyan kökünü önermelerinin kilogramı 5 YTL’den satılan meyan köküne ilgiyi arttırdığını söyledi.
Yaklaşık bir avuç meyan kökünün, bir sürahi suya konulup, ara sıra çalkalanarak 2-3 saat bekletildikten sonra içime hazır hale geldiğini kaydeden Değişmez, ‘’Çay gibi demlenen meyan kökü, süzülüp buzdolabına kaldırıldıktan sonra, akşama kadar 3-5 kez 1 su bardağı içilir. Bir kilogram meyan kökü ile sürahiler dolusu sağlıklı içecek hazırlanabilir. Yöre insanının yıllarca serinleme kaynağı olan bu bitkiyi yurt geneline taşımak bizim için de mutluluk verici’’ dedi.
|
/ Adana
13.08.2008
|