Mahkeme heyeti, karar verene kadar müzakerelerini aralıksız sürdürecek. Anayasaya göre, partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için, 11 asıl üyenin en az 7'sinin oyu gerekecek. Mahkeme, ''temelli kapatma'' yerine, dâvâ konusu fiillerin ağırlığına göre 'Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma'' kararı da verebilecek.
ANAYASA Mahkemesi, AKP hakkında açılan kapatma dâvâsını yarın görüşmeye başlayacak. Heyet, karar verene kadar müzakerelerini aralıksız sürdürecek.
AKP hakkındaki kapatma dâvâsında süreç, 14 Mart 2008 Cuma günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, parti hakkında hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne sunmasıyla başladı. Başsavcı Yalçınkaya, partinin ‘’laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği’’ iddiasıyla AKP’nin kapatılmasını istedi. Ceza dâvâsı prosedürü işletilen dâvâda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can’ı dâvâ ile ilgili görevlendirdi. Raportör Can, iddianameyle ilgili ön inceleme raporunu 28 Martta tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından, mahkemelere tanınan ‘’iddianamenin iadesi veya kabulü’’ şeklindeki yetki, bu dâvâda da uygulandı. Raporunda iki seçenek sunan Raportör Can, ‘’iddianamenin iade koşullarının bulunduğunu’’ ve ‘’iddianamenin Anayasa Mahkemesine sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı’’ görüşlerine yer verdi.
Ön incelemeyi 31 Mart Pazartesi günü yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin kabulüne karar verdi. Yüksek Mahkeme bu kararını, ‘’iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne Haşim Kılıç, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli’nin karşı oyları ve oy çokluğuyla’’ aldı.
Bu aşamadan sonra ön savunmasını yapması için iddianame AKP’ye gönderildi. Yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını vermesi gereken AKP yasal süreyi beklemeden 30 Nisanda ön savunmasını Yüksek Mahkemeye sundu.
Partinin yaptığı ön savunmanın ardından 1 ay içinde esas hakkındaki görüşünü sunması gereken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ise yasal sürenin son günü 30 Mayısta esas hakkındaki görüşünü Yüksek Mahkemeye bildirdi. Yalçınkaya esas hakkındaki görüşünde, iddianamedeki iddialarını tekrarladı. Yalçınkaya’nın verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından 1 ay içinde esas hakkındaki savunmasını vermesi gereken AKP adına Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, yasal sürenin dolmasına 13 gün kala 16 Haziranda esas hakkındaki savunmalarını Yüksek Mahkemeye sundu.
SÖZLÜ SAVUNMA ÇİÇEK VE BOZDAĞ’DAN
Anayasa Mahkemesi, AKP’nin verdiği esas hakkındaki savunmanın ardından sözlü açıklama ve sözlü savunma tarihlerini belirledi. Yüksek Mahkeme, 1 Temmuz 2008 Salı günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın sözlü açıklamalarını, 3 Temmuz 2008 Perşembe günü de AKP yetkililerinin sözlü savunmasını dinlemeye karar verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, 1 Temmuzda, Anayasa Mahkemesi heyetine 1.5 saat sözlü açıklama yaptı. AKP adına sözlü savunmayı, 3 Temmuzda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile TBMM Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yaptı. Çiçek ve Bozdağ’ın savunmaları 6.5 saat sürdü.
RAPORTÖR CAN: “KAPATILMASIN’’
İşleyen süreç kapsamında, dâvâ açıldığından bu yana çalışmalarını sürdüren, dâvâya ilişkin bilgi, belgeleri inceleyen Raportör Osman Can, raporunu 16 Temmuz Çarşamba günü tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu. Raportör Can, 650 sayfalık raporunda, Venedik Kriterleri’ne göre söz ve eylemleri şiddet içermedikçe partilerin kapatılmayacağına dikkat çekerek, ‘’AK Parti hakkında açılan kapatma dâvâsının reddedilmesi’’ yönünde görüş bildirdi.
Raporun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu sürecin ardından, raporu inceleyen Yüksek Mahkeme üyeleri, 22 Temmuz günü yaptıkları toplantının ardından, dâvânın ele alınacağı günü 28 Temmuz Pazartesi olarak belirledi. Üyeler, bugünden itibaren aralıksız her gün bir araya gelerek dâvâyı görüşmeye başlayacak. AKP hakkındaki kapatma dâvâsını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 69. maddesine göre, ‘’temelli kapatma’’ yerine, dâvâ konusu fiillerin ağırlığına göre ‘’Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma’’ kararı da verebilecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, iddianamesinde, ‘’dâvâlı partinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi fiil ve beyanları ile neden olduğunu’’ ileri sürdüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak getirilmesini istemişti.
|