AKDENİZ’DE küresel ısınmaya bağlı olarak, bazıları zehirli 68 yeni balık türünün yaşamaya başladığı ve halkın iyi tanıdığı lagos ve barbunya gibi lezzetli türlerin ise azaldığı bildirildi.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan, Mustafa Kemal Üniversitesine bağlı Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Akdeniz’e küresel ısınmadan önce yılda 1-2 yeni balık türünün girdiğini, şimdilerde ise bu rakamın 4-5’e çıktığını belirterek, bunlar arasında yararlı olanların yanı sıra, zararlı olanların da olduğuna dikkati çekti. Akdeniz’de 48 familyadan toplam 68 çeşit yeni balık türünün yaşamaya başladığının tesbit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Turan, ‘’Akdeniz’de 1975 yılında 21,5 derece olan su sıcaklığı, 2008’de 23,5 dereceye çıktı. Kızıldeniz ve Atlantik Okyanusu’ndan gelen yeni türler ve deniz suyu sıcaklığının 2 derece artması sebebiyle, balıkların üreme zamanı, yeri, yaşama alışkanlıkları değişiyor’’ dedi. Eskiden sıkça görülen balıkların, artık uğramaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, şöyle devam etti: ‘’Yeni türler, Akdeniz’in yerli balıklarıyla savaş haline girdiler. Kim güçlüyse, diğerini kovmakta ve yok etmekte. Kızıldeniz’den yeni gelen balık türleri genellikle ‘karnivor’ denilen güçlü ve yırtıcı türler olduğu için, bu savaşı kazanmakta. Böylelikle, Akdeniz’de alıştığımız balık türleri gitgide azalmakta. Bunlar arasında lagosu ve barbunyayı sayabiliriz. Bu durum ticarî kayıplara da neden olmakta. Balıkçılar, istedikleri türleri avlayamaz duruma geldi.’’
|