Bazı özel sağlık kuruluşları, tedavi için özel hastanelere ödenen katkı payının yüzde 30'la sınırlandırılması üzerine sgk ile sözleşme yenilemeyerek ssk ve bağ-kur'lu hastalara kapılarını kapattı.
TEDAVİ için özel hastanelere ödenen katkı payının yüzde 30’la sınırlandırılması üzerine bazı özel sağlık kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme yenilemedi. Alınan bilgiye göre, 2005’te başlayan SSK ve Bağ-Kur’lu hastaların özel hastanelerden yararlanabilmesine imkân veren uygulamayla hizmet veren bazı özel sağlık kuruluşları, katkı payı düzenlemesini gerekçe göstererek SSK ve Bağ-Kur’lu hastalara hizmeti durdurdu.
Başşehirde bazı özel hastaneler SSK ve Bağ-Kur’lu hastaları kabul ederken, Bayındır ve Mesa hastaneleri ise ‘’katkı payının sınırlandırılması’’ sebebiyle SGK ile sözleşme yenilemedi. Bazı özel hastaneler de SSK ve Bağ-Kur’lu hastaları, katkı payının yüzde 70’inin ödemesi halinde kabul ediyor. Sağlık İşletmeleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Altuğ, özel hastanelere ödenen katkı payının yüzde 30’la sınırlandırılmasıyla ilgili yasanın bir haftadır yürürlükte olduğunu belirtti. Altuğ, özel hastane sahipleri ve yöneticileri olarak, yasanın sakıncalarını duyurmak ve ortak hareket etmek için bir araya gelmeyi ‘’beceremediklerini’’ kaydetti.
Yasanın kabul edilmesinin ardından bazı özel hastaneler SGK ile çalışmaya devam ederken, bazılarının sözleşme yapmadığına işaret eden Altuğ, uygulamanın kamu hastaneleri ile özel hastaneler arasında eşitsizliğe yol açacağını savundu. Altuğ, uygulamanın özel hastanelerin sağlık hizmeti vermesini olumsuz yönde et-kileyeceğini savunarak, uygulamanın iptali için yargıya başvuracaklarını bildirdi. Yasaya rağmen birçok özel hastanenin SGK ile sözleşme yapmasını eleştiren Altuğ, bu tutumlarıyla özel hastanelerin katkı payı almadan da ayakta durabileceğini ispat etmiş olduklarını kaydetti. İsmini vermek istemeyen bazı özel hastane yetkilileri, özel hastanelerin SGK’ya bağlı hastalardan alacakları katkı payının yüzde 30’la sınırlanmasının özel hastanelerin hizmetlerini aksattığını öne sürdü.
‘’Yüzde 30’luk katkı payının zaten düşük olan Sağlık Uygulama Tebliği fiyatıyla birlikte hastane masraflarını karşılamadığını ve yatırımları engellediğini’’ iddia eden yetkililer, uygulama sebebiyle birçok özel hastanenin kapanacağını savundu. Yetkililer, bu durumun, devlet ve üniversite hastaneleri önünde yeniden kuyruklar oluşmasına yol açacağını, dolayısıyla uygulamanın hastanelere değil hastalara zorluk çıkaracağını kaydetti.
SGK Başkan Vekili Fatih Acar ise özel hastanelerin hastalardan alacağı katkı payının yüzde 30’la sınırlandırılması konusunda ciddî bir rahatsızlığın olmadığını bildirdi. Kurum olarak kendilerine sıkıntı yaşatan bir durum olmadığını dile getiren Acar, bazı özel sağlık kuruluşların SGK ile sözleşme yapmak istememesini tabiî karşıladıklarını dile getirdi. Acar, sadece 10 kadar özel sağlık kuruluşunun bugünkü şartlar altında sözleşme yapmayacaklarını ifade ettiğini aktardı.
|