TBMM tarafından, millete ve ülkesine karşılıksız hizmet eden 74 kişi ve kuruma verilmesi kararlaştırılan, ‘’TBMM Üstün Hizmet Ödülü’’ düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Mecliste, 74 kişi ve kuruma ‘’TBMM Üstün Hizmet Ödülü’’ verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet bakanları Said Yazıcıoğlu ve Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, milletvekilleri ile davetliler katıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, 3 saat süreyle sahnede kalarak ödülleri sahiplerine takdim etti. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Erzincan Kültür, Eğitim Vakfı (EKEV), Keçici Eğitim Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) adına bu kuruluşların yöneticileri ödüllerini, TBMM Başkanı Toptan’ın elinden aldı.Daha sonra, TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görülen kişiler ödüllerini aldı. Manisa’lı iş adamı Ahmet Tarık Almış’a ödülünü, Toptan ile Arınç birlikte verdi. Edebiyatçı Yavuz Bülent Bakiler, yaptığı konuşmada, Türkçe’nin önemine değinerek, yabancı isimlerle iş yeri açılmaması için Meclisin kanun çıkarmasını istedi. RTÜK’ün de radyo ve televizyon yayınlarında doğru Türkçe kullanılması için hassasiyet göstermesi gerektiğini anlatan Bakiler, ‘’Radyo ve televizyonlarımızda fizikleri güzel ama kimyaları çok kötü bir takım kimseler. Her gün Türkçemizi katletmektedir’’ dedi.
Bakiler, RTÜK’e Türkçe’yi yanlış kullanarak yayın yapan kuruluşları uyarma yetkisi verilmesini talep etti. ‘’Türkçe, milletimizin iskeletidir, şah damarıdır’’ diyen Bakiler, Meclisin konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi. Bakiler, ‘’Türkiye’de uygulanan yanlış dil politikası yüzünden güdük insan yetiştirmek için yüz binlerce öğretmeninin seferber edildiğini, trilyonlarca lira harcandığını’’ söyledi. Batıda ders kitaplarında 71 bin kelime bulunduğu, Türkiye’de ise 6-7 bin kelime yer aldığını ve çocukların bunun sadece yüzde 10 ile düşünüp konuştuklarını anlatan Bakiler, dil konusunda geride kalınması durumunda çağdaş medeniyet seviyesine ulaşılamayacağını belirtti. İş adamı Yusuf Baysal, ödül verilsin diye okul yaptırmadığını ifade ederek, ‘’Allah ödül versin diye yaptırıyorum’’ diye konuştu.
|