Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, vatandaşların 112 acil servisini kullanmaları konusunda hâlâ istedikleri noktada olmadıklarını bildirdi.
Acil vak'alarda öncelikle acil tıbbî yardımın önemli olduğunu, bunun da iyi bilenler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Buzgan, bu sebeple acil bir vak'ayla karşılaşanların 112 acil servisini aramalarının büyük önem taşıdığını belirtti.
Bu hizmetin ücretsiz verildiğine dikkati çeken Buzgan, şöyle konuştu: ’’Vatandaşlar, hastalarını araçlarıyla götürdüklerinde, başvurdukları sağlık kurumunda, hastanın rahatsızlığıyla ilgili acil müdahale yapabilecek uzman ya da yoğun bakım yatağı bulunmayabilir. Hasta yakınları bu yola başvurduklarında, o hastaneden bu hastaneye dolaşmak zorunda kalıyorlar. Halbuki doğru olan şey, 112’nin aranması, vak'alara önce bu birimdekilerin müdahale edip stabil hale getirdikten sonra uygun hastaneye sevk etmesidir.’’
Buzgan, ‘’Vatandaşların 112 çağrı numarasını mutlaka kullanmalarını istiyoruz’’ dedi.
Son yıllarda ülkedeki 112 acil sağlık hizmetlerinin çok geliştiğini, Batı ülkeleri düzeyine ulaştığını ifade eden Buzgan, çağrı alma, çağrı karşılama ve vak'alara ilk 10 dakikada ulaşma, acil müdahale ve vak'ayı hastanelere ulaştırma gibi hizmetlerin çok ileri seviyelerde olduğunu söyledi. İlk yardım araçlarının kalite ve donanımlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin bunda payı olduğunu ifade eden Buzgan, deniz ambulansları ve kar paletli ambulansların kısa bir süre önce devreye sokulduğunu hatırlattı. Bu alanda çalışan personelin eğitimlerinin kesintisiz sürdüğünü, 112 acil sağlık hizmetlerinde görevlendirilmek üzere ‘’paramedik’’ adı verilen sağlık personelinin istihdam edildiğini belirten Buzgan, bu çalışmalar sayesinde yılda 1 milyon 200 bin vak'aya ulaşılıp hastaneye sevk edilebildiğini belirtti. ‘’Fakat, vatandaşların 112’yi kullanmaları konusunda hâlâ istediğimiz noktada değiliz’’ diye devam eden Buzgan, ‘’Vatandaşlarımızın kendi araçlarıyla ya da ilk buldukları araçla hastayı sağlık kurumlarına yetiştirmeye çalışmaları ya da bilinçsizce müdahalede bulunmaları hastaya zarar verebiliyor’’ diye konuştu.
Buzgan, sistem içinde Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin yanı sıra özel ve üniversite hastanelerinin de bulunduğunu belirterek, ‘’Özel hastanelerin acil hastayı kabul etmeme hakları yok" dedi.
|