Eski çağlarda kralların sofralarını süsleyen ve yazın habercisi olarak adlandırılan enginarın içindeki ‘’ciarin’’ adlı madde sebebiyle karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Şeniz, ilkbahar aylarından itibaren tezgâhlara çıkan ve yazın habercisi olan enginarın tipik bir Akdeniz bitkisi olduğunu belirtti. Eski çağlardan beri bilinen ve kral sofralarının en geçerli yemeği olarak anılan enginarın, yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerdiğini, A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde barındırdığını belirten Prof. Dr. Şeniz, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Enginarda bulunan ‘ciarin’ isimli madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Enginar, ayrıca romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğine de iyi gelir. Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalı olduğu bildirilmiştir. Sağlık için mevsiminde enginar tüketilmeli. Aslında sağlık açısından mevsiminde hangi meyveyi hangi sebzeyi yersek yiyelim faydalıdır.’’
|